Европейските акции поскъпват преди данните за заетостта в САЩ

Европейските акции поскъпват преди данните за заетостта в САЩ Снимка: Pixabay

Фючърсите по американските акции също отбелязаха ръстове

Европейските акции поскъпнаха в петък заедно с фючърсите по американските акции. Това става на фона на очакванията на инвеститорите да разберат дали броят на новите работни места в САЩ се е повлиял от бушуващата пандемия, съобщава MarketWatch.

Акциите на фармацевтичните и енергийните компании водят в ръстовете.

Индексът Stoxx Europe 600 се покачи с 0,2%, след като в четвъртък сесията завърши почти без промяна. За тази седмица в началото на последния борсов месец за годината индексът нараства с 0,8%. Британският FTSE 100 поведе сред европейските индекси с ръст от 0,7%, докато германският DAX остана без промяна, а френският CAC 40 се покачи с 0,4%.

Британската лира поскъпна с 0,1% до $1,3470, след като Reuters съобщи за „предстояща“ търговска сделка между ЕС и Великобритания, позовавайки се на неназовани официални лица на ЕС. 

Фючърсите по американските акции също повишиха стойности. 

В четвъртък индексът Dow Jones завърши сесията с ръст, докато S&P 500 приключи в понижение. И двата затвориха под върховете си за деня след съобщение в The Wall Street Journal, че фармацевтичната компания Pfizer изпитва проблеми с веригите за доставки на ваксината, която разработва с германския си партньор BioNTech. По-късно Pfizer отрече, че производството на ваксината търпи забавяния. Индексът Nasdaq Composite пък приключи на нов исторически връх при затваряне.

Междувременно фармацевтичната компания Moderna съобщи късно в четвъртък, че нейната ваксина срещу Covid-19 има потенциал да предостави дългосрочен имунитет. Компанията очаква да осигури 20 мил. дози ваксина в САЩ тази година.

Инвеститорите са в очакване на данните за заетостта в САЩ, като прогнозите са за забавяне в ръста на нови работни места през ноември в условията на скок на новозаразените с Covid-19 и на смъртните случаи в последните седмици.

Икономисти, анкетирани от Мarketwatch прогнозират ръст от 438 хил. работни места - брой по-нисък от повишението с 638 хил. за предходния месец.

В Европа данните от Германия отбелязват ръст на производствените поръчки за шести пореден месец преди второто затваряне на страната.

Цените на акциите на основните петролни компании отбелязаха ръстове - Royal Dutch Shell и BP с по 3%, а тези на Total, с около 2%.

Повишенията са на фона на продължаващо покачване в цените на суровия петрол, след като ОПЕК и съюзниците се договориха в четвъртък за постепенно покачване на производството на суров петрол от януари. С това страните износителки на петрол опровергаха по-ранните очаквания за продължаване на настоящите съкращения в производството.

Акциите на френския самолетостроителен концерн Dassault Aviation поскъпнаха с над 6% след съобщение в La Tribune, че Индонезия може да купи 48 бойни изтребителя модел Rafale от компанията.

Акциите на Associated British Foods поскъпнаха с почти 3% след оптимистичен коментар от британския концерн. Въпреки че затварянето на магазини вероятно е струвало около 430 мил. британски лири, приходите за цялата година и печалбата от веригата за бърза мода Primark се очаква да надхвърлят резултатите за фискалната 2020-та.

Акциите на SSE поскъпнаха с 3%. Енергийната компания от FTSE 100 съобщи, че италианската петролна група ENI се е съгласила да придобие 20-процентов дял в проекта за ветроенергиен парк DoggerBank фази A и Б, собственост на SSE и норвежката държавна мултинационална енергийна компания Equinor.

За ръстовете в Stoxx 600 допринесоха и акциите на фармацевтичните AstraZeneca и GlaxoSmithKline, всяка с повишение от над 2%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: