Европейските акции нарастват, след като вниманието се насочи към фонда за възстановяване на ЕС

Европейските акции нарастват, след като вниманието се насочи към фонда за възстановяване на ЕС Снимка: Photo by Roberto Júnior on Unsplash

Имаше оживление на пазара с европейски акции, докато търговците очакваха заседанието на ЕС, за да обсъдят възстановителния фонд в размер на 750 милиарда евро.

Регионалният бенчмарк Stoxx 600 отвори 1% в понеделник, подпомогнат от Франкфуртската компания Xetra Dax, като спечели 1,4%. Лондонската FTSE 100 добави 1,3 на сто, фючърсите на S&P 500 са се увеличили с 0,5%.


Оптимизмът нараства сред инвеститорите преди срещата на върха за фонда за възстановяване на ЕС. Европейските и американските акции се бориха да наберат инерция, за да продължат да вървят по-високо през последния месец, тъй като случаите на заразени с коронавирус и смъртността продължават да пречат на възстановяването на американците.


Азиатско-тихоокеанските акции започнаха седмицата с печалби, тъй като търговците се надяваха, че данните тази седмица ще покажат възвръщане на китайския икономически растеж през второто тримесечие. Китайският индекс CSI 300 от акции, включени в списъка на Шанхай и Шенжен, се покачи с 1,9%, а индексът Hang Seng на Хонг Конг се повиши с 0,7%.


Миналата седмица акционерите на континентален Китай публикуваха най-добрата си седмица за пет години, докато инвеститорите показаха оптимизъм, подкрепени от признаци за икономическо възстановяване. Фондовият пазар на страната се е повишил с 18% през 2020 г., докато референтните стойности в Европа и САЩ остават по-ниски през годината.


Печалбите са дошли въпреки опасенията, че увеличаването на случаите на коронавирус в редица щати в САЩ може да компрометира икономическото възстановяване. Флорида стана първият щат, регистрирал повече от 15 000 случая за един ден в неделя (12 юли), тъй като инфекциите продължиха да нарастват в южната част на страната - тенденция, която принуждава най-засегнатите държави да налагат нови ограничения.


Уолстрийт ще бъде в центъра на вниманието, тъй като сезонът на печалбите стартира тази седмица, като Citigroup и JPMorgan Chase са сред първите американски банки, които докладват.


Икономистите прогнозират, че китайската икономика ще се върне към годишния растеж през второто тримесечие, след като БВП спадна с 6,8% през първото тримесечие, първият годишен спад за повече от четири десетилетия. Доказателствата за възстановяване в Китай ще дойдат в момент, в който опасенията от свежи огнища на коронавирус в Азия продължават.


Цената на златото се повиши с 0,4 на сто до 1806 долара за унция, след като се изкачи над 1800 долара миналата седмица за първи път от 2011 г. Данните показаха, че търговците вложиха 40 млрд. долара във фондове, подкрепени от злато през първата половина на годината.


Цените на петрола също спаднаха, като Brent спадна с 0,7% до 42,94 долара за барел.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: