Коронавирусът обхвана Израел, превърнал се в световен пример за масова ваксинация

Коронавирусът обхвана Израел, превърнал се в световен пример за масова ваксинация Снимка: pikist.com

Опитът на Израел показва, че за борба с коронавируса не може да се заложи единствено на ваксинацията

Към момента броят на новите случаи на Covid-19 в Израел всеки ден стремително расте (средно почти 9 хиляди). Страната дори счупи рекорда за дневно увеличение на инфекциите от началото на пандемията: така че във вторник (31 август), малко преди началото на учебната година, са  регистрирани почти 11 хиляди случая, пише Le Figaro.

"Нали в началото на годината еврейската държава стана показателен пример за една от първите страни, които започнаха мащабна и ефективна имунизационна кампания. Ситуацията се подобряваше по-бързо, отколкото където и да е другаде по света. Дали страната не отпразнува победата си твърде бързо, като разхлаби ограниченията и позволи на хората да повярват, че могат да намалят бдителността си?"- пита авторът на статията.

Според епидемиолога Антоан Флао, Израел, който до известна степен играе ролята на лоцман за другите страни, прекалено бързо се почувства защитен от новата вълна. "Нека си спомним, че в началото на пандемията говорихме за праг на колективния имунитет от 60% като цел, която трябва да бъде постигната, за да можем да започнем нов живот. Израел ни показва, че това не е така."

"Въпреки факта, че еврейската държава е една от първите, които започнаха масова ваксинация, кампанията постепенно затихна и броят на хората, получили две дози, достигна пик от около 63%. По този начин по-заразният делта вариант започна да се разпространява не само сред неваксинираните хора, но и сред тези, които са получили две дози ваксини преди повече от шест месеца. В края на юли здравните власти започнаха кампания за прилагане на трета доза, която също така ще засегне непълнолетни над 12 -годишна възраст", се казва в статията.

Обаче Антоан Флао напомня, че последните израелски данните показват, че по отношение на тежките усложнения при Covid-19 ефективността на ваксината срещу този вариант остава много висока. Намаляването на ефективността на ваксинацията може да играе роля в предаването на делта варианта, но не и в броя на хоспитализациите или смъртните случаи. Според него, във всеки случай опитът на Израел показва, че за борбата с този вирус не може напълно да се заложи на ваксинацията: "Необходимо е тя да се комбинира с други мерки, например, да не се отказваме твърде бързо от носенето на маски в помещенията".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: