От утре в Гърция вече ще има заведения само за ваксинирани

От утре в Гърция вече ще има заведения само за ваксинирани Снимка: soreal.fr

Актуална информация за епидемиологичната обстановка на 15.07.2021 г.

У нас:

В Смолян проверяват случаи на заразен с делта-вариант на COVID-19. За последното денонощие новозаразените в областта са двама – те са на 74 г. Жена от община Смолян и мъж от община Доспат, хоспитализирани в Смолян и в Девин. При епидемиологичното проучване е установено, че жената се е върнала от Англия и вероятността да е заразена с делта-вариант е много голяма.

Изпратен е материал за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести. Ако това се потвърди, се очаква да започне бързо увеличаване на новите случаи на COVID-19 в региона, предвид високата заразност на вирусния вариант, дори в топло време.

Във Варна има втори случай на заразен с делта-варианта на коронавирус, съобщиха от РЗИ. Все още очакват информация за пациента, засега се знае, че е от Варненска област. През следващата седмица от РЗИ започват ваксинация на учители и техните семейства.

Според Европейската агенция по лекарства вариантът делта ще представлява 90 на сто от всичките варианти на COVID-19 до края на август в ЕС.

Данните за България:

84 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. 0,6 на сто са положителните проби от направените 13 968 теста.

Починали са 4 души. 727 са хоспитализираните. От тях 94 са в интензивни отделения. Като излекувани са отчетени 361 пациенти.

В 5 области няма новорегистрирани заболели: Видин, Добрич, Кърджали, Русе и Ямбол.

Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при общо 13 455 лица - медицински служители. Два нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

През изминалото денонощие са поставени 12 034 дози ваксини. Със завършен ваксинационен цикъл вече са 862 664 души.

По света: 

От утре в Гърция вече ще има заведения само за ваксинирани. „Ще фалираме с тези мерки“, коментират ресторантьорите.

Заведенията, които имат само закрити зали, отварят, но само за ваксинирани.

В рискова за бизнеса обстановка са и собствениците на дискотеки и нощни барове на открито, които вече работят с ограничен брой клиенти, които трябва да са седнали и с маски.

Правителството принудително въведе ограничителни антивирусни мерки, и то по средата на туристическия сезон поради рязък скок на броя на заразените в страната. Днес властите посочват като критични райони област Атика, Крит, Корфу, Санторини и Миконос.

Поради щателните проверки на сертификати и документи за здравен статус отново има опашки по пристанищата. Властите приканват всички пътуващи с фериботи да са на пристанището два часа преди заминаване на кораба.

В САЩ след няколко месеца спад на заболелите от COVID-19, броят им отново започва да се покачва. През последните 3 седмици новозаразените са се удвоили заради по-заразния делта- вариант, забавяне на ваксинирането и летните събирания, смятат здравните власти.

Всички щати, с изключение на Мейн и Южна Дакота, отбелязват повишаване на заболелите в последните 2 седмици. Все по-голям дял заема делта-вариантът. До момента според центровете за контрол и превенция на болестите 55,6% от всички американци са получили най-малко една доза ваксина.

Констатацията обаче е, че Мисури, 45,9%; Арканзас, 43%; Невада, 50,9%; Луизиана, 39,2%, и Юта, 49,5%, които са имали по-малък брой ваксинирани, сега са петте щата с най-голям двуседмичен скок на заболелите на глава от населението

Чикагските здравни власти предупреждават, че след 6 седмици на спад сега има покачване на заболелите, като новите случаи са 742.

В Париж със сълзотворен газ бяха разпръснати протести, предизвикани от новите противоепидемични ограничения във Франция. Демонстрациите съпътстваха вчерашния национален празник на страната.

Недоволството е срещу обявеното намерение на властите да задължат здравните работници да се ваксинират срещу коронавируса, както и да ограничат част от публичните пространства, включително ресторантите, за хора без ваксина или негативен тест. Според АФП във френската столица са протестирали около 2250 души, а общо в страната -  близо 20 000.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: