Германец се ваксинира срещу Covid 217 пъти „без забележими странични ефекти“

Германец се ваксинира срещу Covid 217 пъти „без забележими странични ефекти“ Снимка: https://pixabay.com/

Германец, получил 217 дози от ваксина срещу вируса, причиняващ COVID-19 през последните 29 месеца, не е имал странични ефекти, твърдят изследователи

 62-годишният жител на Магдебург също така не е бил заразен с Covid.

Изследователи от университета в Ерланген в Нюрнберг казаха, че мъжът е получил голям брой ваксинации „съзнателно и по лични причини“.

Те се свързали с него, след като чули за случая в пресата, и го попитали дали могат да направят тестове, за да проучат реакцията на организма му на множество ваксинации срещу COVID-19.

Те публикуваха своите открития тази седмица в списание Lancet Infectious Diseases.

„Нашият тестов субект беше ваксиниран с общо осем различни ваксини, включително различни налични иРНК ваксини“, казва в изявление д-р Килиан Шобер от университета Ерланген-Нюрнберг.

„Фактът, че въпреки тази необичайна свръхваксинация не са настъпили забележими странични ефекти, предполага, че лекарствата се понасят добре“, добави той.

Няма признаци на нарушена имунна система

Екипът установил, че мъжът има по-високи нива на имунни клетки и антитела срещу коронавируса от хората в контролната група, които са получили три дози от ваксината.

В   случая „свръхваксинирането“ не е довело до увреждане на имунната система или странични ефекти.

Прокурор прегледал 130 ваксинации за период от девет месеца като част от предполагаемо дело за измама, но срещу мъжа не са повдигнати наказателни обвинения, казаха разследващите.

Други 108 ваксинации са регистрирани индивидуално и частично съвпадат с данните на прокуратурата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: