Джеф Безос продаде акции на Amazon за 3 милиарда долара

Джеф Безос продаде акции на Amazon за 3 милиарда долара Снимка: unsplash.com

Тази седмица Джеф Безос продаде акциите си на Amazon на стойност над 3 милиарда долара, като се възползва от 75% нарастване на стойността на компанията си тази година, пише CNN.
Главният изпълнителен директор на Amazon не обясни защо е продал толкова много акции, но той редовно продава своите акции, като често ги използва за финансиране на космическата си компания Blue Origin, както и за други начинания.
Милиардерите с големи притежания обикновено разнообразяват портфолиото си. Безос се отърва от голям брой акции и през август, и през февруари тази година. Тази година той е продал акции на Amazon за повече от 10 млрд. долара, според компилацията на регулаторните документи на Amazon от OpenInsider. Това е сериозно увеличение от 2019 г., когато е продал акции за близо 3 млрд. долара.
В миналото Безос заяви, че продава акции на стойност около 1 милиард долара годишно, за да финансира Blue Origin и се ангажира да продаде акции за повече от 1 милиард долара тази година, когато компанията е близо до търговските операции. Наскоро той стартира фонд от 10 милиарда долара за борба с изменението на климата.
Миналия месец Blue Origin изстреля своята ракета за космически туризъм до ръба на земната атмосфера. Това отбеляза 13-ия тестов полет на Ню Шепърд, както се нарича превозното средство.  Предстои полет с хора.
Дори и с огромното продаване на акции, Безос остава най-богатият човек в света, според
Bloomberg Billionaires Index. Нетната му стойност е 191 милиарда долара, което е увеличение от 76 милиарда от началото на годината.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: