AstraZeneca призна за първи път, че ваксина срещу COVID може да предизвиква тромбози

AstraZeneca призна за първи път, че   ваксина  срещу COVID може да предизвиква тромбози Снимка: https://pixabay.com/

Съобщенията за тромбоза при тези, които са получили ваксината AstraZeneca, започнаха да пристигат през пролетта на 2021 г., но европейският регулатор в крайна сметка не намери доказателства за това

В съда компанията призна, че ваксината може да причини кръвни съсиреци, но рядко.
 

Британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca призна за първи път, че нейното лекарство срещу коронавирус може да причини фатален страничен ефект - тромбоза, съобщава The Telegraph, позовавайки се на съдебни документи.

Според изданието срещу компанията е заведен колективен иск, тъй като ваксината, която разработи съвместно с Оксфордския университет, е причинила сериозни вреди на пациентите или дори е довела до смърт. Жертвите и роднините на починалите са поискали обезщетение до  100 милиона евро от AstraZeneca.

Една от жертвите е Джейми Скот, който след като получи ваксината през април 2021 г., получи кръвен съсирек и кръвоизлив в мозъка, което доведе до необратимо увреждане на органа.
 

„Ваксината може в много редки случаи да причини тромбоза със синдром на тромбоцитопения (TTS). Причините за това са неизвестни“, цитира вестникът откъс от кореспонденцията на AstraZeneca с адвокатите на Скот. Това заболяване е фатално в около 20% от случаите, отбелязва The Telegraph.

                   AstraZeneca е една от най-големите компании в Обединеното             кралство, втората по големина в FTSE 100 със състояние от евро185                     млрд. Компанията разработи своя собствена ваксина срещу COVID-19 през есента на 2020 г. Според клинични проучвания ефективността на лекарството е 70%. Тази цифра е изчислена въз основа на две различни оценки на ефикасността, получени по време на изпитването.

 

Съобщенията за тромбоза и тромбоемболия при тези, които са получили инжекция от ваксината AstraZeneca, започнаха да се появяват през пролетта на 2021 г. След това някои страни временно преустановиха употребата на лекарството, но самата компания изключи възможността за тромбоза. Европейската агенция по лекарствата (EMA) също прегледа ваксината и заяви, че няма доказателства за връзка между ваксинацията с AstraZeneca и риска от образуване на кръвни съсиреци.

На свой ред професор Ролф Маршалек от университета Гьоте във Франкфурт обясни, че появата на тромбоза след ваксината AstraZeneca може да бъде свързана с аденовирусни вектори, които ваксината използва, за да достави шиповия протеин на вируса Sars-Cov-2 в човешкото тяло. Според учения шиповият протеин се изпраща не в цитозолната течност на здрава клетка (там коронавирусът обикновено произвежда протеини), а в ядрото.

След това части от шиповия протеин се разграждат и създават мутации, които не могат да се свържат с клетъчната мембрана и да причинят имунизация. Вместо това, мутантните версии на протеина причиняват кръвни съсиреци при около един на 100 000 души. Financial Times нарече версията на Маршалек една от многото, които се обсъждат от научната общност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: