Ryanair няма да възстановява суми за полети през ноември

Ryanair няма да възстановява суми за полети през ноември Снимка: pikrepo.com

Пътуващите с авиокомпанията Ryanair няма да получават обезщетения за полети през ноември. Това заяви шефът на компанията, след като британското правителство обяви, че прекратява всички пътувания освен належащите такива.

 

От четвъртък всички полети се преустановяват, с изключение на особено важните, заради повторната карантина във Великобритания. Майкъл О'Лиъри, който е главен изпълнителен директор на Ryanair, допълни, че щом полетът не е преустановен,  пътниците няма да получат парите си обратно, но ще могат да преместят пътуването си за по-късен полет, без да плащат такса за това. 

 

Компанията обяви, че през първата вълна на органичения през пролетта, е отчела 80% спад в броя на пътниците - едва 17.1 млн. души за периода март - септември тази година, докато за същия период на 2019 г.  с Ryanair са пътували 85.7 млн. души. 

Превозвачът е отчел загуба от 196.5 млн евро за месеците между март и септември 2020 г., като за 2019 г. печалбата за същите 6 месеца е била в размер на 1.15 млрд. евро.

 

Независимо от тежката ситуация в настоящия момент, от компанията предупреждават, че "нещата могат да се усложнят дори повече, като това ще продължи да бъде изключително предизвикателна година за Ryanair".

 

Новите противоепидемични мерки в Англия ще влязат в сила от 5 ноември, след като бяха успешно гласувани в Камарата на общините на британския парламент. Ограниченията ще останат в сила до 2 декември като британският държавен министър, Майкъл Гоув, заяви, че срокът им може да бъде удължен. 

На въпрос какво означава това за хората, които вече са си запазили билети за полети през ноември, Майкъл О'Лиъри заяви: "Ако полетът се изпълнява, то не, няма да предложим възстановяване на парите".

 

"Това, от което потребителите могат да се възползват, е, че премахнахме таксата за промяна на датите на пътуване. Така всеки, който има полет за ноември, може да го промени за декември или януари. Но отново ще повторя, че няма да има възстановяване на суми за полети, които се изпълняват според графика",  допълни главният изпълнителен директор на авиокомпанията. 

 

Постъпленията на Ryanair за шестте месеца преди септември 2020-та са се свили до едва €1.1 млрд. от €5.3 млрд. за същия период през миналата година. През тези месеци въздушният транспорт на практика беше спрян, тъй като държавите въведоха серия от ограничения, с които целяха да спрат разпространението на коронавируса. 

 

Когато въздушният трафик бе възобновен, Ryanair заяви, че доверието на пътниците и резервирането на билети са били "сериозно и негативно повлияни от внезапното и некоординирано въвеждане на ограничения на полетите от страна на властите в Европейския съюз през септември и октомври". Това е довело до значителни затруднения за осъществяване на пътувания от и до голяма част от Централна Европа, Велкобритания, Ирландия, Австрия, Белгия и Португалия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: