Dow Jones за пръв път прескача 30 000 пункта

Dow Jones за пръв път прескача 30 000 пункта Снимка: bloomberg

Надеждата за ваксинации и перспективата за прекратяване на безкрайната игра след президентските избори в САЩ за първи път доведоха Dow Jones над границата от 30 000 пункта, съобщава FAZ.

Възможността за ранно започване на ваксинации срещу коронавируса предизвика повишаване на цените на европейските фондови борси във вторник. Инвеститорите залагат на бърз край на пандемията и постепенно връщане към нормалното състояние. Началото на предаването на властта в САЩ също предизвика оптимизъм. Това помогна на Dax да спечели 1,3% до 13 292 точки.

След BioNTech-Pfizer и Moderna, британската фармацевтична компания AstraZeneca също представи обнадеждаващи резултати от проучването на своята ваксина в началото на седмицата. Три седмици след президентските избори в САЩ Доналд Тръмп смекчи блокадното си отношение, така че преходът към новоизбрания президент Джо Байдън може да започне. По този начин изчезва друг елемент на несигурност. Изявленията на Байдън, че иска да направи бившата председателка на Фед Джанет Йелън първата жена, министър на финансите в историята на САЩ, бяха добре приети от пазара. Това породи надежди за по-голямо разбиране между централната банка и правителството на САЩ през следващите четири години.

Успехът на ваксината позволява на инвеститорите отново да получат достъп до акции в авиационната и туристическата индустрия. Книжата на Airbus се повишиха с 3,5% до най-високото си ниво от март, докато акциите на Lufthansa и Fraport нараснаха съответно със 7,1 и 5%. Акциите на туристическата компания Tui се повишиха с 15,5%.

В индекса за малки стойности S-Dax акциите на Dermapharm се възползват от настоящата надежда за ваксина. След препоръка за покупка акциите на фармацевтичната компания бяха вече с 5 процента по-високи. През септември Dermapharm и BioNTech се споразумяха за сътрудничество между техните дъщерни дружества в производството на ваксината срещу COVID-19 на BioNTech. Извън основните индекси акциите на Elring Klinger нараснаха с повече от 15 процента. Инвеститорите бяха особено впечатлени от добрите перспективи за технологията на горивните клетки.

Намаляващият страх от конституционна криза в САЩ подтикна американските фондови борси още повече. Dow Jones за първи път премина границата от 30 000 точки и беше с 1,6% по-висок при 30 075 точки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: