Открит е първият в света вертипорт

Открит е първият в света вертипорт Снимка: dronelife.com

Така конструкторите наричат разработката си на малък аеродрум за вертикално излитащи превозни средства – дронове и летящи автомобили

Съоръжението, изградено за 11 седмици, отвори врати в Ковънтри, Обединеното кралство. Така нареченията Air-One е пилотен образец, който ще послужи за модел на други над 200 вертипорта, които компанията-разработчик Urban-Air Port ще построи през следващите пет години във Великобритания, САЩ, Южна Корея, Франция, Германия и др.

Вертипортът в Ковънтри е построен с подкрепата на британското правителство и компанията Supernal, част от автомобилната група Hyundai. Първите, които ще го ползват, са полицейските дронове и дроновете за доставка на стоки.

Urban-Air Port казват, че с обслужването на дронове и в близко бъдеще на летящи автомобили, техните вертипортове ще се развият като центрове за логистика и управление при извънредни ситуации и отбранителни операции. Електрическите въздухоплавателни средства с вертикално излитане и кацане (eVTOL) се считат за бъдещето на транспорта.

Площадката от близо 1600 кв. м включва салон за пътници и клиенти, кафене, логистичен център за товари, хангар за електрически и водородни въздухоплавателни машини, пункт за проверка на сигурността, команден център и зарядна станция за електрически транспортни средства. 

Вертипортът е разработен като летателна база, която ще интегрира електрическия  въздушен транспорт в градската транспортна система, тъй като според транспортните експерти нито един вид транспрот - настоящ или бъдещ - не би могъл самостоятелно да реши всички транспортни проблеми. Пилотният Air-One е разположен върху паркинг и първоначалният план е да остане там до края на август, тъй като може лесно да се демонтира и да се сглоби отново на следващо подходящо място.

Според Urban-Air Port техният вертипорт е стартът на нова ера в транспорта на бъдещето – без вредни емисии и без трафик. Инвеститорите от Supernal виждат съоръжението като първа стъпка към усъвършенстване на въздушната мобилност (AAM), която ще позволи на eVTOL да се впишат в съществуващата транспортна мрежа.

Освен всичко останало, вертипортовете разкриват нови работни места за квалифициран и общ персонал. Като първи ползвател на Air-One, местната полиция се надява дроновете да облекчат и оптимизират работата ѝ. Натовареността на полицейските сили в района за момента е средно 2000 спешни обаждания на ден. Използвайки дронове, полицията вече ще разчита на бърз, иновативен, рентабилен и екологичен начин за подобряване на операциите си, особено при необходимост от спешни полицейски действия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: