Връзката силни акции/слаб долар ще продължи

Връзката силни акции/слаб долар ще продължи

През тази година се наблюдава осезаема взаимовръзка между акциите и долара

Обратната балансирана взаимовръзка между американския долар и акциите се задълбочава все повече. Рязко поевтиняващата валута се превръща в храна за биковете на фондовия пазар, които смятат, че тенденцията ще продължи още дълго, пише MarketWatch.

“Относителните движения през последния месец са в съгласие с взаимовръзката между акциите и долара, наблюдавана през тази година. Тя е на най-високото си равнище от периода след световната финансова криза насам“, пише Йонас Голтерман, икономист в Capital Economics.

Запомнящ се ноември

Американските акции отбелязаха исторически ръст през ноември. Индексът Dow Jones записа най-голямото си месечно повишение от януари 1987 г. Dow Jones и основния измервател S&P 500 отчитат най-силния си ноември от 1928 г. насам, след като се покачиха до исторически върхове.

Доларът междувременно изпита удар, като доларовият индекс ICE, измерващ валутата спрямо шест валутни конкурента, се понижи с 2,3%. Това е най-ниското му представяне след спада с 4,2% през юли и най-лошия ноември от 2006 насам.

Слабият долар често, но не винаги, се смята като подкрепящ акциите. Появяват се изключения, когато например доларът се колебае в резултат на опасения за състоянието на американската икономика.

Сегашната слабост на долара обаче не може да се приписва на слабо представяне на американска икономика в сравнение с останалия свят. 

Скокът в броя на новозаразените с COVID-19 в САЩ продължава да буди притеснения. Въпреки това данните в реално време показват, че процесът на икономическо възстановяване се задържа относително добре, отбелязва Крис Уестън, директор проучвания в Pepperstone.

Инвеститори и анализатори изказват становище, че по-слаб долар може окаже дори по-силна подкрепа за акциите извън САЩ.

От началото на тази година се наблюдава стабилна обратна взаимовръзка между долара и цените на американските акции. Валутата рязко поскъпна до над тригодишен връх, след като коронавирус пандемията изпрати акциите в мечи пазар. Международните инвеститори потърсиха убежище в световната резервна валута, особено тези с пасиви в щатски долари.

Апетит към риск

Междувременно, в среда на ниски официални лихви и стабилни ниски нива на доходността по държавните облигации по целия свят, апетитът към риск на инвеститорите спрямо рискови активи, като например световните акции, изглежда е все по-важен фактор за долара, смята Голтерман.

Този път централните банки изглежда, че ще поддържат ниски нива на лихвите, дори ако инфлацията в определен момент започне да набира скорост.

В четвъртък, 03.12, акциите приключиха сесията със смесено представяне, след като S&P 500 и Nasdaq Composite достигнаха дневни върхове, а Dow Jones за кратко премина 30 000 пункта на фона на оптимизъм за нов пакет финансова помощ от Вашингтон. Доларовият индекс от друга страна се търгуваше на най-ниското си ниво от април 2018, с понижение от 0,5% до 90,67 пункта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: