Ню Йорк отново оглавява класацията на водещите финансови центрове

Ню Йорк отново оглавява класацията на водещите финансови центрове Снимка: https://pixabay.com/

Лондон изостава само с четири точки от лидера.

Глобалният финансов централен индекс 28, стартиран от лондонските експерти от Z/Yen Group в партньорство с Китайския институт за развитие (CDI), показва, че Лондон значително е подобрил представянето си, достигайки втора позиция и доближавайки се до Ню Йорк. Сега Лондон изостава само с четири точки от лидера.

Шанхай бива изместен, заемайки трето място, а Токио четвърто, въпреки че ги дели само една точка в класацията. По същия начин Хонконг бива изместен на пето място, а Сингапур пада на шесто, отново само с една точка разлика.

В топ 30 на центровете Люксембург, Бостън, Сеул и Мадрид се придвижват с повече от пет позиции. Шенжен и Цюрих влизат в топ 10, измествайки Лос Анджелис и Женева.

Като цяло средният рейтинг на центровете в индекса е спаднал с над 41 пункта (6,25%) от GFCI 27, което според авторите може да показва липса на сигурност във финансите по време на продължаващата нестабилност в международната търговия заради  въздействието на пандемията от COVID-19 върху отделните икономики и геополитически и местни вълнения.

Всички топ 10 центъра, увеличили своите рейтинги в GFCI 28, преобръщат последните тенденции. От следващите 40 центъра, 12 подобряват рейтинга си, докато 27 го понижават. Авторите смятат, че това може да показва повишаване на усещането за несигурност във водещите центрове по време на пандемията.

„GFCI 28 показва повишено доверие във водещите финансови центрове, но и общо намаляване на доверието в други центрове. Несигурността по отношение на търговията, политическата стабилност и икономическото въздействие на пандемията COVID-19 вкарва допълнителна нестабилност в резултатите от индекса“, казва професор Майкъл Мейнели, изпълнителен председател на Z/Yen.

Той твърди, че новите начини на работа оспорват концепцията за традиционен финансов център, цитирайки физическия град Лондон, който е имал икономически затруднения заради COVID-19, докато годината е била не толкова лоша по отношение на финансовите услуги в Югоизточна Англия.

GFCI 28 оценява 111 финансови центъра по света, съчетавайки оценките на финансови специалисти с количествени данни, които формират фактори,които трябва да се вземат предвид. GFCI 28 използва 54 509 оценки на финансовия център, събрани от 8549 специалисти по финансови услуги, отговорили на онлайн въпросника на GFCI. GFCI се актуализира редовно и рейтингите се променят, под влияние на оценките и променливите фактори.

FinTec

Ню Йорк води в класацията на FinTech, следван от Пекин, Шанхай, Лондон и Шенжен. Пет от топ 10 центъра за FinTech са китайски.

В наскоро публикувания индекс на интелигентните центрове на Z/Yen Group, фокусиран по-широко върху иновациите и технологиите, китайските центрове не се представят толкова силно, колкото в класацията на FinТech. Това предполага специален фокус върху FinТech.

Западна Европа

След силното си представяне в GFCI 27 центровете в Западна Европа имат противоречива съдба в GFCI 28, като 15 центъра се издигат в класацията и 12 падат. Средният спад в рейтинга обаче е само 21 точки (3,17%) в този регион.

Азия/Тихият океан

Азиатско-Тихоокеанските центрове имат нестабилно представяне в GFCI 28, като 10 центъра падат в класацията и 14 се изкачват. Това, изглежда, отразява нивата на доверие в стабилността на азиатските центрове и в техния подход към устойчивото финансиране, чийто ефект върху общия рейтинг на центровете се увеличава.

Тайпе, Ченгду и Кингдао се изкачват с над 30 места в класацията.

Северна Америка

Северноамериканските центрове показват най-малка промяна в рейтингите по региони, като средният им спад е само 9 точки (1,3%).

Шест от единадесетте северноамерикански центъра са в топ 20, в сравнение с четирите в GFCI 27.

Източна Европа и Централна Азия

След добро представяне в рейтингите в GFCI 27, всички центрове в този регион отбелязват спад на рейтинга си и само три от 16-те центъра в региона - Москва, Истанбул и Атина - подобряват ранга си.

София, Баку и Алмати падат с над 30 места от GFCI 27 до GFCI 28.

Близък изток и Африка

Всички 13 центъра в Близкия изток и Африка падат в класацията, като само Абу Даби, Мавриций и Кейптаун се изкачват.

Латинска Америка и Карибите

Всички центрове в този регион падат в класацията, като средната оценка за региона е спаднала с 54 точки (8,66%).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: