В Хърватия потвърдиха първия смъртен изход след ваксинация срещу коронавирус

В Хърватия потвърдиха първия смъртен изход след ваксинация срещу коронавирус Снимка: glasistre.hr

HELMED и хърватският Институт за обществено здраве завършиха оценката на подозренията за появата на страничен ефект при 33-годишен мъж, който почина 12 дни след ваксинацията с препарата на Astra Zeneca.

Хърватската агенция по лекарствата и здравните продукти (HALMED) потвърди първия смъртен изход след ваксинация срещу новия коронавирус. За това, позовавайки се на HALMED, съобщи държавната информационна агенция HINA във вторник.

"HALMED и хърватският Институт за обществено здраве завършиха днес оценка на подозренията за появата на страничен ефект при 33-годишен мъж, който почина 12 дни след ваксинацията срещу Covid-19 с препарата на Astra Zeneca", отбелязва агенцията. "Освен днешното изявление за летален изход, в Хърватия досега не са били идентифицирани други подобни случаи със странични ефекти и всеки друг случай на смърт не е свързан с ваксинацията."

Първоначално причинно-следствената връзка между въвеждането на ваксината, появилата се впоследствие нежелана реакция и фаталния изход беше оценена като вероятна, повдигнато бе само предположение за възможно възникване на тромбоза.

Съответстващите проби за провеждане на широк спектър от изследвания и анализи с цел установяване на пряка връзка между възникването на тромбоза и ваксинацията, бяха взети на 12 март тази година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: