Eверест отново достъпен след седем месеца на карантина

Eверест отново достъпен след седем месеца на карантина Снимка: Kalle Kortelainen/Unsplash.com

Непал предприема ограничено отваряне на границите си и прием на чуждестранни туристи с цел съживяване на икономиката си.

На територията на страната ще се допускат само чуждестранни граждани, пристигащи с цел планински туризъм и то при спазване на стриктни условия, заяви изпълнителният директор на Държавната агенция по туризъм в Непал Рудра Сингх Таманг. 

Вместо туристическа виза чуждестранните посетители ще трябва да получат одобрение за престой, да заявят предварителния си маршрут, да наемат местна компания за екипировка и да имат сключена здравна застраховка за COVID-19

Всеки пристигащ в страната трябва да е преминал PCR тест преди полета. Повторен тест ще се изисква и непосредствено преди предприемане на пътуване в страната. При пристигане задължително ще се спазва и едноседмична карантина. 

Непал е дом на 14 от най-високите планински върхове в света, като най-известният от тях е връх Еверест, висок 8 848 м.  Страната е затворена за външни посетители вече близо 7 месеца от март тази година. Това доведе до сериозни последици за икономиката на Непал. Близо 800 хил. души, заети в туризма, разчитат за годишните си доходи основно на пролетния и есенния планински туристически сезон в страната.

Решението за частично отваряне на границите идва във време, когато 30-милионната страна отчита недостиг на болнични легла и общ брой от 176 500 заразени с коронавирус, което води и до критики. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: