Няма лед: Сезонът за наблюдение на тюленчетата е отменен

Няма лед: Сезонът за наблюдение на тюленчетата е отменен Снимка: wikimedia

За пети път от 2010 г. насам липсата на ледена покривка води и до липса на посетители в сезона за наблюдение на тюленчетата. Същевременно това е проблем и за самите животни, чието оцеляване зависи от наличието на лед

През 80-те и 90-те години на XX век туристите, идващи да видят тюленчетата на Магдаленовите острови, са генерирали толкова приходи, на колкото възлиза целият годишен лов на тюлени, пише The Guardian. Много от местните жители са преминали от лов на тюлени към туризъм през последните няколко десетилетия. „Тази година обаче няма туристически сезон заради липсата на лед“, казва Ариан Берюбе, управител на хотел „Château Madelinot” на Магдаленовите острови в Квебек.

Изданието припомня, че това не е първият път, в който туристическите посещения са отменени – ​​от 2010 г. досега е имало пет зими с недостатъчна ледена покривка в залива Сейнт Лорънс поради необичайно високите температури.

„Образуването на стабилна ледена покривка отнема четири месеца“, казва Питър Галбрайт, океанограф от канадския департамент по рибарство и океани (DFO) и специалист по климатични аварийни ситуации. „Трябва да е студено през декември, януари, февруари и март. Само няколко дни с -20 °C не са достатъчни, за да се образува устойчив лед."

Малкото или никакъв лед, също както и ледът с лошо качество са не само проблем за туристите, които не могат да кацнат с хеликоптер, но и за самите тюлени. През декември те мигрират от канадска Арктика и Гренландия към залива Сейнт Лорънс, за да родят в края на февруари или началото на март. Ледът им е необходим по време на отглеждането на малките, при сученето и през първите няколко седмици след отбиването, когато тюленчетата се учат да плуват и да се хранят самостоятелно.

Ледените плочи трябва да бъдат с дебелина поне 30 сантиметра и широчина най-малко 36 метра. В противен случай, когато ледът е твърде тънък и нестабилен, малките могат да загинат. Ледът може да се разпадне от вълните или да се натроши. Тогава малките биват изхвърляни във водата или смачквани. Ако вълните многократно ги изтласкват във водата, те се изморяват и удавят. 

В годините, когато ледената покривка е била постоянна, сезонът за наблюдение е продължавал четири до пет седмици. Сега това е невъзможно.

Туристи са идвали от цял ​​свят, за да наблюдават и снимат малките. Но вероятно бизнесът скоро ще приключи.

„Трябва да се има предвид, че тюлените винаги се връщат на мястото, където са родени. Така че, ако пропуснем една година, както сега, нищо не се променя за тях. Но ако това продължи три или четири поредни години, през които тюлените не раждат малките си тук, те няма да се завърнат, защото ще са сменили маршрута си на миграция. Така че с всяка година, която губим, намаляват и тези, които ще се върнат. Това са ефектите от изменението на климата, които са наистина видими", споделя местен.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: