Как да изберем детско столче за пътуване, което ще повиши безопасността с над 70%

Как да изберем детско столче за пътуване, което ще повиши безопасността с над 70% Снимка: pixnio.com

Столчетата за автомобил повишават безопасността на децата с над 70%. Седалките са задължителни за деца до 12 години и ръст под 150 см

Когато избираме детско столче за кола, трябва да обърнем внимание преди всичко на това то да бъде безопасно. На следващо място е детето да се чувства комфортно в него, а външният вид на седалката следва да е последен по значение. Това обясни по БНР основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова в най-активния от годината период за пътувания. 

Тя припомни, че в България използването на столчета за кола е не само в изпълнение на изискванията на Закона за движение по пътищата, но и е пряко свързано с безопасността на децата. Експертът цитира данни от изпитвания, според които столчета повишават безопасността на децата до 2-годишна възраст с над 70%, при по-големите деца - с над 50 на сто

„При избора на най-подходящото обезопасително детско столче родителите трябва да търсят оранжевия етикет. Върху него са поставени всички задължителни реквизити, сред които е и възрастовата група на децата, за които е предназначен даденият артикул.“, обърна внимание Руменова. 

Група Нула (0) е за деца с тегло под 10 кг, а 0+ е за деца под 13 кг. Първа група е за деца от 9 до 18 кг, а следващата е между 15 и 25 килограма. Последната, трета група, е за деца с тегло от 22 до 36 килограма. 

Друг важен реквизит върху етикета е държавата, в която е произведена стоката. Това е номерът, който стои след буквата „Е“, която пък показва, че продуктът е произведен в европейска страна. С цифрите от 1 до 4 са най-често срещаните държави-производители: Германия, Франция, Италия и Холандия. 

Всички детски столчета трябва да притежават такъв оранжев етикет, защото той е гаранция, че изделието е преминало задължителните изпитвания преди пускането му на пазара и отговаря на всички изисквания за безопасност. 

„Произведените по-отдавна детски столчета, които съответстват на по-стари стандарти за безопасност и продължават да се предлагат и днес, също следва да осигуряват минималната безопасност на детето. Но колкото е по-нов стандартът, на който те отговарят, толкова по-сигурно и безопасно е столчето, тъй като се добавят и нови изисквания.“, обясни експертът. Тя даде примери с иновацията „обезопасяване в случай на страничен удар“, както и със съвременното схващане столчетата за най-малките дечица да бъдат проектирани за ползване в обратна на движението посока

„Не трябва да се подценяват рисковете, които могат да възникнат, ако не се спазват тези изисквания, които са в полза на безопасността на децата в автомобилите“, допълни още Габриела Руменова.

Тя обърна внимание на родителите да имат предвид и това, че понякога нивото на сигурност на столчето е за сметка на комфорта, а той пък на свой ред обикновено страда, когато предпочетем да заложим на предимството да го ползваме по-дълго във времето. 

„Правилният избор и правилното използване са гаранция за удобството на детето, но и за намаляване на рисковете в случай на инцидент, какъвто никой от нас не си пожелава“, подчерта Руменова. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: