Торбьорн Педерсен обиколи всички страни по света без да се качва на самолет

Торбьорн Педерсен обиколи всички страни по света без да се качва на самолет Снимка: trift.io

Приключението на пътешественика завърши в края на май на Малдивите

Началото е през 2013 г., когато бившият войник на ООН получава от баща си имейл, придружен с линк. „Бързо разбрах, че никой не е посещавал всяка страна по света, без да лети. Фактът привлече интереса ми и не ме оставяше на мира”, казва Тор, както го наричат приятелите му. 

Но „простата” мисия – да обиколи света без самолет, го обсебила. Набелязал си маршрута до 203 държави и започнал пътешествието си, за да се увери,че никак не е лесно. „Понякога чакате виза. Понякога търсите кораб. В Конго пътувах в камион и нощем трябваше да спираме, за да избегнем бандити”, разказва пътешественикът пред Euronews. Най-голямо препятствие обаче се оказва пандемията, която го „заклещила” за две години в Хонконг, където Педерсен пристига с контейнеровоз.

След принудителната ваканция, отново с контейнеровоз той се отправя към последните девет държави - Палау, Вануату, Тонга, Самоа, Тувалу, Нова Зеландия, Австралия, Шри Ланка и Малдивите, където завършва 10-годишната му пътническа сага. За това време 44-годишният датчанин е изминал по суша и вода 359 000 км.

Spent ten years traveling to every country in the world – without flying
Снимка - norway.postsen.com

„Ако искате да постигнете нещо в живота, което може да не е лесно, единственият начин е да не се отказвате”, убеден е Тор Педерсен. Въпреки вълнуващото му приключение, той не е единственият, заел се с подобно предизвикателство.

Според Рекордите на Гинес, британецът Греъм Хюз държи рекорда за най-бърза обиколка на всички страни по света с обществен транспорт. Той обаче се е връщал два пъти в Обединеното кралство за „кратки почивки”, докато Тор Педерсен е „отдъхвал” само на контейнеровозите, на някои от които е прекарвал в път близо месец. Най-дългата му почивка е ковид-ваканцията в Хонконг, където се е включил в дейността Червения кръст. Непрекъснато обаче е описвал приключенията си в своя блог, Once Upon a Saga ("Имало едно време сага")

Пътувал е с влак, автобус и дори с високоскоростна яхта. Много маршрути е изминавал пеш, но и с традиционен местен транспорт, напр. камили, а по 25 маршрута е използвал контейнеровози.

„Не съм човек, който се предава. До края на живота си ще мога да се погледна в огледалото и ще знам, че съм опитал нещо невероятно трудно и съм го завършил”, казва Тор Педерсен, добавяйки, че вече е сменил приоритетите си. Сега „модерният викинг” планира уседнал живот и иска  да създаде семейство  с приятелката си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: