Нова дестинация: Земята на хиляда водопада и десет хиляди езера

Нова дестинация: Земята на хиляда водопада и десет хиляди езера Снимка: wikipedia

Жадни за пътуване ще се събудим, когато „светът отвори врати". Изкушавали ли сте се да видите Сибир?

Удивителното плато Путорана ще има свой туристически комплекс. В това необикновено девствено кътче ще бъде изграден най-северният руски курорт, обяви преди ден вицепрезидентът на компанията „Норникел” Андрей Грачев на Международния арктически форум 2020, съобщава Lenta.ru.

Платото Путорана е едно от най-недостъпните и в същото време красиви места в Русия. Простира се на много километри северно от Полярния кръг, разчленено е от каньони с буйни реки и многобройни езера. Скоро сред тази необятна сибирска земя ще се появи туристическа инфраструктура. Планира се на платото да се създаде курорт.

wikipedia

Платото Путорана е огромен резерват. По площ може да се сравни с територията на Великобритания, тъй като заема около 250 хиляди квадратни километра. Това място често е наричано „Земя на хиляда водопада и десет хиляди езера”.

Един от най-високите водопади в Русия е именно тук – Кандински, с впечатляващите 108 метра височина. Но същевременно тук е разположено и едно от най-дълбоките руски езера – Хантайское, с дълбочина на места до 500 метра.

Платото е известно и с един загадъчен природен феномен. В края на декември в продължение на две седмици всяка вечер огромна светеща спирала се появява от земята в близост до водопада Кандински. Тя се състои от въртящи се концентрични кръгове, издигащи се към небето. Удивително светлинно шоу, което трае около 15 минути, след което светещата спирала просто се разтваря в нощния въздух.

Платото Путорана е най-необитаваното място в Русия. Тук можете да изминете стотици километри, без да срещнете човешко същество. Коренното население живее по периферията на Таймирския полуостров, в малки села по бреговете на големи реки. Има и временни жители в редките метеорологични станции и няколкото аванпоста. Няма магистрали между тези села, няма тротоари по улиците, няма течаща вода или канализация в къщите, няма кафенета и ресторанти, театри, болници, електропроводи и високоскоростен интернет, хората живеят откъснати от, както го наричат, „континента”.

wikipedia

Тук наистина можеш да избягаш от цивилизацията в търсене на северна романтика и места на Силата. Можете да си подарите абсолютна цифрова детоксикация: улавят се само сателитни комуникации, и то не навсякъде. Няма пътища, нито пътеки – природата е запазена в първоначалния й вид. 

Всъщност, ако имате късмет, може да видите летяща чиния: смята се, че платото е едно от десетте най-посещавани места от НЛО на територията на Русия, според Международната асоциация за търсене на извънземен интелект (SETI).

А водопадите на платото са хиляди, повече от където и да било другаде на Земята. Точният им брой е неизвестен, тъй като не са описани и проучени. Така че имате всички шансове да откриете нов водопад и да му дадете име. 

wikipedia

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: