Испания и Хърватия вдигнаха пречките пред чуждите туристи


След година на пълно затваряне на остров Майорка очакват много туристи от Великобритания

Хърватия е една от първите европейски страни, отменили повечето от ограниченията за туристи заради пандемията от коронавирус. Хотелите и ресторантите вече посрещат клиенти, които са тръгнали към Адриатика. 

Ваксинирането в страната върви с ускорени темпове, според прогнозни данни вече около 50 на сто от 4-те милиона жители на страната са изцяло ваксинирани. Хърватия посреща туристи от САЩ и повечето европейски държави със сертификати за ваксинация, отрицателни тестове или с документ, потвърждаващ, че са оздравели. 

„Туристическият сектор започна ваксиниране на заетите в бранша. Всички служители на хотели, ресторанти, а също и на частни места за настаняване, си правят ваксини, за да осигурят безопасността на туристите. Освен това сме организирали места за тестване на пътници или туристи, които се връщат в своите държави, ако за това им е нужен тест за коронавирус“, коментира пред euronews Горан Павлович от Туристическия съвет на Опатия

Разтваря прегръдка за туристите и Испания. От началото на тази седмица гражданите на Великобритания ще могат да пристигат там без ограничения. Макар Лондон да не препоръчва на своите граждани да пътуват и да почиват в Испания, окачествявайки я като рискова страна, очакванията са, че туристите от Острова тази година ще бъдат много. 

Град Магалуф на остров Майорка, който преживява главно от британските туристи, беше затворен почти цяла година. Постепенно обаче животът там се възвръща, но засега селището все още изглежда тъжно. 

„Настроението не е много добро, но каквото – такова. Освен испанците, които пристигат тук в петък, събота и неделя, други туристи няма. Отворени са само два хотела”, споделя пред медията Хосе Пардо, собственик на ресторант Maxim’s.

Има обаче надежда, че с утвърждаването на ваксинационните паспорти ситуацията ще се промени. Засега британските туристи, завръщащи се от Испания, ще трябва да бъдат под карантина в продължение на 10 дни. 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: