Испанска авиокомпания купува 10 хелиеви дирижабли за туристически пътешествия

Испанска авиокомпания купува 10 хелиеви дирижабли за туристически пътешествия Снимка: ispaniya.com

До 2026 г. туристите в Испания ще могат да пътешестват с футуристични хибридни дирижабли

Малка британска компания от Бедфорд проправя пътя към по-екологично въздушно пътуване, изграждайки уникални хелиеви дирижабли, чиито емисии са няколко пъти по-малки от тези на традиционните самолети.

Компанията Hybrid Air Vehicles (HSV) обяви, че е подписала договор с Air Nostrum за доставката на 10 такива самолети-дирижабли, наречени Airlander 10, които към 2026 г. ще могат да превозват туристи в цяла Испания.

Дирижаблите, които ще се насочат към Испания, ще бъдат построени в Южен Йоркшир и според производителите летателните апарати оставят само 4,5 кг въглероден отпечатък на пътник, в сравнение с 53 кг от конвенционален самолет.

Всеки хибриден самолет може да превозва 100 пътници и да извършва полет между Барселона и Палма де Майорка за 4,5 часа.

Засега не се съобщава по какви испански маршрути ще се използва самолетът, но според мнението на HAV, Airlander 10 е най-подходящ за междуградски превози.

Въздушният транспорт е един от най-големите замърсители на околната среда в световен мащаб и всички, участващи в това начинание, вярват, че тези хибридни дирижабли ще допринесат значително за по-доброто бъдеще на устойчивите авиационни услуги.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: