СЗБ: Компенсациите за заведенията - 80% от възнагражденията за ноември

СЗБ: Компенсациите за заведенията - 80% от възнагражденията за ноември Снимка: pixabay

Сдружението на заведенията в България изрази несъгласие с обезщетенията, които са предвидени за работниците от сектора. Това стана ясно по време на пресконференция по повод учредяването на Българската конфедерация на туристическия бизнес в петък.

„Ние, от Сдружение на заведенията в България, категорично не сме съгласни и не сме доволни от тези 24 лева, които се предлагат на затворените обекти. Изложили сме нашите причини за това." Това заяви Емил Коларов, председател на Сдружение на заведенията в България. 

„Искаме да бъдат обезщетени по някакъв начин и собствениците на обекти, които вече за втори път, а някои и за трети път са затворени и това може би ще коства работата и бизнеса на доста голяма част от колегите", каза Коларов. 

По думите му в момента е рано за прогнози какви ще бъдат загубите на бранша. „Ще ги изчислим в някакъв по-късен момент, когато видим и какви ще бъдат компенсациите."

„Затварянето няма да е за три седмици и това много ясно се каза. Поетапно ще се отваря. Нас ни затварят първи и ни отварят последни. Въпреки че никъде досега не е доказано, не само в България, а в европейски и в световен мащаб, че сме най-големият развъдник на заразата. За това ние настояваме да бъдем компенсирани", категоричен бе Коларов.

Макар да са съгласни, че трябва да се предприемат мерки за спиране на разпространението на COVID-19, от сдружението смятат, че компенсацията на служителите от сектора е прекалено малка.

„Ще настояваме да се дадат 80% от заплатите на служителите от ноември", каза на пресконференцията Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията. По думите му това е по-адекватната компенсация за принудителното затваряне. 

„Защото с тези 24 лева нашите служители няма да могат да посрещнат тежкия декември месец. Знаете, че има и по-високи сметки за отопление, предстоят и празници. Тези хора са оставени буквално от днес за днес без работа, без яснота. За това ние ще работим в посока те да вземат 80% от възнагражденията, които са получавали през месец ноември."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: