Френски пътешественик обиколи света в компанията на своята кокошка

Френски пътешественик обиколи света в компанията на своята кокошка Снимка: actu.fr

Гирек Суде и кокошката Моник оцеляха при екстремните температури в Африка и полярния студ в Арктика

Френският авантюрист е амбициран да не остави непосетено нито една кътче от планетата. Плавайки на собствената си платноходка, той изненадващо избира за компания кокошка, с която се сдобил на Канарските острови, разказва larazon.es. 

Моник е спътница на Гирек от 2014 г., придружавайки го от западното крайбрежие на Африка, през Атлантическия океан до Карибите и след това до Арктика, включително Гренландия – полярният остров, където кокошки или други домашни птици не могат да живеят. Моник обаче оцелява в полярния студ, „без да се оплаква от нищо”, хвали я Гирек пред френски медии. 

Той казва, че пътуването му, започнало през 2014 г., го е накарало да осъзнае екологичните проблеми на света. Пътешественикът разкрива прозренията си в своите три книги, издадени през 2019 г. и всичките, свързани с кудкудякащия му любимец: „Кокошката, която обиколи света”, „Забележителната история на Гирек и Моник” и „Светът според Гирек и Моник”. 

Преди няколко месеца обаче, след девет години плаване, Моник се прости с живота, а 31-годишният ѝ приятел публикува във Facebook мили думи за спътницата си: „Без теб щях да полудея в гренландската зима – без слънце и без 130 дни да чуя човешки глас. Не знаех как да ловя риба, но ти продължаваше да снасяш яйца всеки ден“, пише пътешественикът. Той обяви, че ще продължи да пътува, но казва, че милият му спътник със сигурност ще му липсва. 

Гирек Суде, син на богат индустриалец, е израсъл на собствения остров на семейството му. Обича пътешествията и не се бои от работа – бил е две години рибар в Австралия, след това купува стара платноходка, ремонтира я и от 2014 г. обикаля света. Носител е на награди от състезания по ветроходство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: