Плаж, мохито и ваксина - многообещаващ пазар на ваксинационния туризъм

Плаж, мохито и ваксина - многообещаващ пазар на ваксинационния туризъм Снимка: pixabay

През следващите месеци много туристи ще бъдат привлечени от нов вид ваканция с всичко включено: комбинация от коронавирусна ваксина + плажен шезлонг

Докато в повечето страни по света дозите за ваксиниране са строго разпределени, някои държави възнамеряват да използват резервите си, като предлагат на богати чужденци да бъдат ваксинирани по време на пътешествие, пише журналистът от Le Figaro Колин Рено.

Всичко започна в началото на декември, когато индийски туристически агенции заявиха, че са измислили концепция за „ваксинационен туризъм". Компании като Zenith Holiday в Калкута или GEM Tours & Travels в Мумбай предложиха по системата „всичко включено" цени за индийския елит.

Срещу еквивалента на около 1500 евро на човек агенциите предлагат на пътешествениците полет до Ню Йорк или Лондон, настаняване в хотел, докато може, с малко пътуване от три или четири нощи за откриване „на града и неговия културен живот", се казва в статията.

Масовите ваксинации в Индия започнаха в началото на януари и тези агенции обещават, че подобни пътувания ще осигурят достъп до дози Pfizer-BioNTech. Според тях подобни предложения могат да действат във Великобритания от март, когато започват ваксинации за чужденци. Междувременно агенциите казват, че разработват предложения за подобен престой в Русия, за да получат ваксината Sputnik-V, посочва журналистът.

Тази концепция бе задействана и в Куба, която се бори да върне своите чуждестранни туристи, въпреки високия процент на зарази на острова.

„Плаж, Карибско море, мохито и ваксина: всичко на едно място“ - обещават властите в рекламен клип по телевизионния канал Telesur.

Какво мислите за това? А ще отидете ли в Куба, за да се ваксинирате? - настояват създателите на рекламното видео. Освен всичко друго това е подходящ момент за популяризиране на националната ваксина Soberana 2, която навлиза в третата си фаза на изпитания този месец, пише Le Figaro.

В Дубай наскоро правителството направи косвен намек на „цифровите номади“. На своя уебсайт емирството популяризира „едногодишна програма за виртуална работа“, която позволява на млади чужденци да „живеят и работят дистанционно в близост до плажа". Допълнително предимство на програмата е, че всички жители на ОАЕ получават безплатни ваксини срещу COVID-19, обяснява уебсайтът.

Флорида, където винаги грее слънце, се превърна в любопитен център за ваксинация през последните седмици, приветствайки чужденци, отговарящи на изискванията, на своя територия. С други думи се дава приоритет на разпространението на ваксини сред всички хора над 65 години. Затова във Флорида започнаха да се стичат възрастни хора от цял свят, по-специално бразилски и аржентински туристи, съобщава авторът на публикацията.

Получаваме запитвания от клиенти, желаещи да летят до Флорида и след това да се върнат у дома още същия ден, обясни вицепрезидентът на частна авиокомпания в Торонто, Канада, за The Wall Street Journal в средата на януари.

Раздразнено от тази нова мода, правителството на Флорида предприе строги мерки в края на януари, поставяйки условие за ваксинация - пребиваване във Флорида поне три месеца в годината. Според The Guardian обаче 50 000 туристи вече са се възползвали от тази ваксинационна ваканция.

И обратно, туристическите агенции във Флорида предлагат на своите 40-годишни и 50-годишни жители ваксинационно пътуване под слънцето в Близкия изток. Според местния канал Fox 35, Memories Forever Travel Group предлага двумесечен престой в Израел срещу 2000 евро, включително самолетен билет, наем на къща и ваксинации.

Припомня се обаче, че подобна оферта е предназначена само за израелски граждани, живеещи в чужбина. От друга страна, се предлагат и триседмични ваксинационни пътешествия до Дубай за 1500 евро, обобщава изданието.

Със съкращения от Le Figaro

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: