Туризмът в Гърция рестартира от 14 май

Туризмът в Гърция рестартира от 14 май

Приоритетно от началото на април ще се имунизират работещите в туризма

Гръцкият министър на туризма Харис Теохарис обяви план за рестарт на туризма от 14 май, съобщи БНР. Дотогава ще бъде разгледана възможността за пилотно отваряне, вероятно в началото на април, със страни от ЕС, както и с други страни, които са напреднали в процеса на ваксинация срещу коронавирус, като Израел. 

Според туроператорите вече са започнали активни резервации за сезона както от европейските страни, така от САЩ и Русия. 

Гръцкият план определя като условие за влизане и почивка в страната представяне на сертификат за имунизация, документ за наличие на антитела или отрицателен тест за коронавирус. Избирателно на границата част от туристите ще бъдат тествани и с бърз тест, което означава, че тестваните няма да се налага да бъдат изолирани за 24 часа. В случай на заразяване с COVID по време на почивката на чужденците, разходите по хоспитализиране се поемат от Гърция, се посочва в условията за движение на туристи това лято. 
Приоритетно от началото на април ще се имунизират работещите в туризма. 

Министърът се обърна към потенциалните гости на страната и ги увери, че Гърция е напълно готова да ги посрещне с един цялостен здравен протокол за лятото на 2021 г.  

Браншът понесе огромни загуби (над 70% от приходите) през пандемичната 2020 г. и едва ли ще оцелее при още един изгубен сезон. Туристическият отрасъл е ключов за Гърция, тъй като представлява около 20% от икономиката на средиземноморската държава. Всеки пети зает в страната работи в туризма. Целта, която си поставя за тази година браншът, е да достигне поне 50% от нивото през 2019 г., обяви премиерът Мицотакис. 

В официално обръщение към гръцкото правителство Световната организация по туризма отбеляза, че Атина има оптимален план за старт на сезона и приканва и други страни да го приложат. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: