По следите на Ориент Експрес от Лондон през София за Истанбул

По следите на Ориент Експрес от Лондон през София за Истанбул Снимка: ftnnews.com

В наши дни дестинацията не е луксозен магнит за истински и пропаднали аристократи, международни аферисти и детективи.

Вместо това, цената на билета между двете крайни гари на легендарният маршрут е достъпна за всички, които предпочитат спокойното пътуване с железниците, преминаващи през някои от архитектурните и исторически бисери на Европа, смята Euronews. 

10-дневното приключение се обслужва от редица европейски железопътни компании. Започва в Лондон, за да ви отведе с Eurostar до Брюксел, където с влак на ICE ще продължите през Франкфурт до Мюнхен. След като пренощувате в баварската столица, ще потеглите за Будапеща, наслаждавайки се на живописните гледки край „Баварското море” Бодензее и хълмовете на Залцбург. Най-приятно е да го направите от вагон-ресторанта.

Една сутрешна разходка по река Дунав ще ви освежи, преди да потеглите за Букурещ, в удобните купета на спалния влак. В столицата на Румъния също ще пренощувате и ще продължите на сутринта с влака за Русе, където обслужването поема БДЖ, за да ви отведе в София. В българската столица Euronews съветва да разгледате катедралата "Александър Невски", да пиете кафе на булевард "Витоша" и непременно да опитате българската кухня, след което спокойно да се наспите в нощния спален влак до Истанбул. 

За трите дни в световния мегаполис, единствен в света на два континента, можете - и трябва да разгледате една от най-големите християнски катедрали „Св. София”, понастоящем действаща джамия, да вдъхнете ароматите на Турция на колоритния закрит пазар Капалъ чарши и да поплувате на някои от градските плажове. А като така и така сте в Турция, можете да хванете влака до Кападокия, за да разгледате извънземния ѝ пейзаж – може и от високо, с балон.

Първоначално пътуването може да ви се стори истински хаос от влакове и хотели, но много пътнически компании предлагат да ви спасят от организационния стрес, и то – по ваше задание като дати, предпочитани междинни спирки и категории лукс. „Билетът” в една посока вкючва пътуване в стандартна класа със запазено място или спален вагон, както и хотел със закуска при всеки престой.

Ако имате време, можете да поемете с влак по обратния път, макар че компаниите предлагат и резервация за самолет от Истанбул до Лондон – или до където искате. А ако си падате по рекорди, изберете алтернативния маршрут Лондон – Парж – Цюрих – Виена и отново Будапеща – Букурещ – София и Истанбул - така ще вземете дестинацията „ала Ориент Експрес” за 80 часа – с някои от най-бързите влакове на планетата – и други „не толкова” бързи. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: