Най-евтините и най-скъпите европейски курорти през 2023 година

Най-евтините и най-скъпите европейски курорти през 2023 година Снимка: Canva

Според годишния доклад Holiday Money Report на Крлската поща на Великобпитания

Според туроператорите и туристическите агенти търсенето на почивки в чужбина през 2023 г.е близо до достигане на пандемични нива.

Но заедно с увеличаването на броя на резервациите, цената на пътуванията също нараства.

Много пътници трудно се справят с повишаването на цените, особено предвид увеличените разходи за живот и високата инфлация.

Кралската поща на Великобпитания публикува годишния си доклад HolidayMoneyReport, за да помогне на любителите на бюджетния отдих да направят разумен избор на дестинацията си за почивка, съобщава Euronews.

За да определят най-евтините дестинации в света за 2023 г., авторите на доклада сравняват стойността на осем основни туристически продукта, включително кафе, бира, слънцезащитен крем и обяд от три ястия.

Турският Мармарис е едно от най-евтините места за почивка в Европа през 2023 година

Ако искате да се насладите на слънцето и морето за невисока сума, тюркоазеното крайбрежие на Турция ви очаква.

Мармарис - плажният курорт с кобалтовосиня вода и блестящи яхтени пристанища, се счита за една от най-евтините дестинации за почивка в Европа.

Миналата година курортът беше на първо място, но през 2023 г. се спусна на второ място, независимо от това, че турската лира стана по-евтина.

Подобно на много места, цените тук са се увеличили повече от два пъти в сравнение с миналата година поради инфлацията и 55% увеличение на минималната заплата в баровете и ресторантите.

Въпреки това, можете да изпиете едно кафе за £1,45 (€1,65), бутилка бира - за малко по-малко от £3 (€3,40), а обяд от три ястия за двама, включително и домашно вино, ще ви струва около £40 (€45,60).

В португалския регион Алгарве са най-евтините кафе и вино.

Ако сте любител на нескъпите напитки, то португалският курорт Алгарве предлага най-доброто съотношение цена-качество.

В доклада на Holiday Money Report той заема мястото на най-евтината дестинация в еврозоната, въпреки че цените са се увеличили с една трета от миналата година.

Независимо това, на скалистото крайбрежие с бели фасади на къщите можете да откриете най-евтиното кафе - 0,81 паунда (0,92 евро) и вино на цена 1,81 паунда (2,06 евро).

Слънчев бряг  в България - най-доброто място с евтина храна.

На българския курорт Слънчев бряг, разположен на Черно море, храната и напитките също са достъпни и са на приятна цена.

Чашка кафе в крайбрежния курорт струва само 0,96 паунда (1,09 евро), а бутилка бира - 1,91 паунда (2,18 евро).

Слънчев бряг е най-евтиното място в Европа, където можете да си поръчате вечеря от три ястия за двама с вино за малко над 36 паунда (41 евро). Това е добра новина за пътуващите, които желаят да опитат местните морски дарове.

Не забравяйте да завършите вечерята си с чашка ракия - българското бренди, направено от ферментирали плодове“, препоръчват в доклада.

Исландският Рейкявик - най-скъпата дестинация за почивка през 2023 година

Рейкявик е на последно място в световната класация за евтини почивки.

Със своята поразителна модерна архитектура и геотермални басейни, столицата на Исландия е едно от най-скъпите места за ядене и пиене в Европа.

В Рейкявик е развито пивоварството и кипи нощен живот, но вечерният отдих може да удари силно по портфейла ви - бутилка бира или чаша вино ще ви струват почти 9 паунда (10,25 евро).

Ако искате да хапнете, бъдете готови за това, че сметката ви за вечеря с три ястия за двама, плюс домашно вино, ще възлезе на около £136 (€156).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: