Финландия първа в света тества дигитални паспорти

Финландия първа в света тества дигитални паспорти Снимка: travelobiz.com

Според финландския граничен контрол, цифровата идентификация е не по-малко надеждна от физически паспорт или лична карта

Експериментът започна на 28 август за финландски граждани, пътуващи с полети на финландския превозвач Finnair от Хелзинки до Лондон, Единбург или Манчестър в Обединеното кралство и обратно, съобщи Euronews.

Цифровият идентификационен пътен документ (DTC) и тестването му „в реална среда” е пилотен партньорски проект на финландския авиопревозвач Finnair, финландската полиция, летищния оператор Finavia и разбира се, пътници доброволци, съгласили се да изпълнят няколко условия. 

Ето как работи DTC. Първо, трябва да разполагате с мобилно устройство, чиито екран се заключва – чрез ПИН-код, пръстов отпечатък или лицева идентификация. След като активирате заключването, трябва да изтеглите на своя смартфон приложението за дигитален документ за пътуване FIN DTC Pilot от Google Play Store или Apple App Store. 

Следващата стъпка е да се сдобиете с цифров паспорт. За целта трябва да си запазите час в полицейския участък, включен в експеримента, и да носите валиден физически паспорт, за да могат полицейските служители да създадат цифрова версия на документа ви за самоличност. Процедурата включва и да подпишете формуляр за съгласие, както и да ви направят снимка на лицето, която ще се използва за цифровото ви разпознаване.

Така подготвеният цифров документ е валиден до края на февруари 2024 г., когато приключва пробният период. За да летите до посочените дестинации без да чакате опашките за граничен контрол, трябва просто изпратите данните си чрез приложението на финландската гранична охрана 36 до 4 часа преди полета. Пристигайки на летището, трябва да поставите цифровия си паспорт пред специален четец, като в същото време гледате в камера, за да могат устройствата да потвърдят идентичността ви. След това остава само да се качите в самолета.

Тестовете на цифровия паспорт във Финландия са част от пилотен проект на ЕС за подобряване условията на пътуване. Миналата година Европейската комисия (ЕК) определи чрез широкомащабни допитвания страните-участнички в изпитанията. Освен Финландия, по-късно тази година и Хърватия ще започне да тества дигитални паспорти от летището си в Загреб. Събраната информация ще послужи на ЕК за евентуалното въвеждането на цифрови паспорти в целия ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: