ЕК одобри трета фаза на държавната помощ от 35 евро на седалка за туроператори

ЕК одобри трета фаза на държавната помощ от 35 евро на седалка за туроператори Снимка: pixabay

Удължаването на мярката до края на годината става с решение на Европейската комисия

От Министерството на туризма оповестиха, че е в ход третата фаза от държавната помощ за туроператори, използващи чартърни полети за туристи до България. Тя ще обхваща осъществени полети в периода от 01.06.2021 г. до 30.11.2021 г.

Субсидията е в размер на 35 евро за заета седалка при полети с капацитет не по-малко от 100 места. Максималният размер на помощта не може да надвишава 1 800 000 евро на фирма под формата на преки безвъзмездни средства, като всички използвани стойности трябва да бъдат в брутно изражение, т.е. преди приспадането на данъци и други такси.

Разширен е кръгът на допустимите кандидати, като сега ще могат да кандидатстват и микро- и малки предприятия, които към 31 декември 2019 г. са били в затруднено положение, при условие че те не са обект на процедура по колективна несъстоятелност съгласно националното право, и не са получавали помощ за оздравяване или за преструктуриране.

Схемата ще има и четвърта фаза, която ще обхваща полетите от 1 декември 2021 г. до 15 май 2022 г., която също предстои да бъде нотифицирана самостоятелно от ЕК.

Документите за кандидатстване за помощта ще се подават по електронен път чрез Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: