Има пари за пътища и ВиК, кметските екипи да имат пълна проектна готовност

Има пари за пътища и ВиК, кметските екипи да имат пълна проектна готовност Снимка: Надежда Чипева, Капитал

Автомагистрала „Европа“, скоростният път Видин – Ботевград и АМ „Рила“ – ключ за икономическото развитие на София област

Проекти за близо 2,5 млрд. лв. са подадени от 261 общини за финансиране на инфраструктурни проекти от държавата през 2024 г. Въпреки че Националният фонд за общински проекти ще разполага с ресурс от 1 млрд. лв., съм уверен, че бюджетът може да си позволи да финансира всички проекти, още повече, че голяма част от тях ще са преходни, т.е. изпълнението им ще отнеме повече от 1 година. 

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков по време на форума „Градовете – среща с бизнеса на Софийска област“, организиран от в. „Капитал“. Министър Цеков отбеляза, че ще бъде създаден иновативен механизъм в бюджета за догодина, чрез който средствата за капиталови разходи на държавата, които се очаква да бъдат около 9,7 млрд. лв., да могат да се разпределят на конкурентен принцип между общините и държавните институции. „Наблюденията ми за изпълнението на капиталовата програма показват, че колкото и да е бюджетът за капиталови разходи, държавата усвоява около 50% от него заради лошото планиране и липсата на проектна готовност. Всяка година имаме 2 млрд. лв. излишък. Погрешно е тези пари да се връщат обратно в бюджета, затова е по-добре да създадем механизъм, тези пари да влязат в капиталови инвестиции и на общините. Така ще има конкуренция между местната и централна власт за тези средства, по-добро усвояване, а институцията, която има по-добра проектна готовност, ще получи средствата, които ще влязат в икономиката и ще имат по-голям ефект за обществото“, отбеляза министър Цеков. Според него включването в държавния бюджет на поименни проекти на общините показва различната визия за развитие на местната власт. 

„София област е тиктакащото сърце на региона. В нея е съсредоточена индустрията и промишлеността", каза още регионалният министър. Той подчерта, че пътната инфраструктура е най-важната предпоставка за развитие. „Имаме няколко приоритетни магистрални проекта, които ще променят коренно облика на областта. 

На първо място това е завършването на АМ „Европа“, което ще бъде факт в края на 2024 г. Завършихме участъка от Калотина до Драгоман, в момента се строи и последният лот от Сливница до София. Така догодина, освен свързаност със Сърбия, ще имаме и нормална връзка между столицата и общините в западна посока“, информира министърът. Другият приоритетен обект е завършването на скоростния път Видин – Ботевград. Очаква се до края на годината да бъде пуснато движението в участъка Ботевград – Мездра, но цялостно участъкът ще бъде готов до края на следващата година. Причина за забавянето е лошото първоначално планиране на скоростната отсечка, в която е заложено да има кръгови кръстовища, които обаче са в разрез с изискванията за такъв клас международен маршрут. Поради тази причинаса заменени с кръстовища на две нива, които забавят завършването на проекта. 

„Визионерският проект за София област е изграждането на  АМ „Рила“ и възраждането на проекта е друга приоритетна задача за кабинета“, категоричен бе министър Цеков. Аутобанът ще осигури свързаност между три магистрали – „Струма“, „Тракия“ и „Хемус“. В бюджета за 2024 г. са заложени средства за актуализация на идейния проект, извършване на геоложки проучвания, подробен устройствен план и др. проектантски дейности. След това ще се направят екологичните процедури и ще се направи технически проект. Според министър Цеков след 3 г. може да започне строителство на магистралата, която ще е дълга около 100 км.„Това ще е трансформационният проект за областта, защото ще подобри движението на хора и стоки“, категоричен бе регионалният министър. 

Андрей Цеков информира още, че в бюджета за догодина са заложени средства и за основен ремонт на първокласния път София – Самоков – Костенец, поетите ангажименти за разходи са около 190 млн. лв. Очаква се през първото тримесечие на 2024 г. да бъде обявена обществена поръчка за проектиране, а до 4-5 месеца след това и за изпълнител, като същинските ремонтни дейности ще приключат през 2025 г. Предвижда се основен ремонт и на главния път в Средногорието, както и на Златишкия проход, в който е заложено изграждане на 17 км подпорни съоръжения. Програмата за пътни ремонти в София област предвижда още основен ремонт на над 7 мостови съоръжения и изграждане на шумозащитни съоръжения, основно  по магистрални участъци. Голямо значение за областта ще бъде и завършването на Софийския околовръстен път между кв. „Бъстон“ и кръговото кръстовище за Банкя, което ще бъде възложено през 2024 г. 

Според министър Цеков голямото предизвикателство за региона ще е изпълнението на Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. Очаква се догодина да се възложи изпълнението на ремонти на ВиК инфраструктурата в общините Ихтиман, Костенец и Самоков за над 107 млн. лв. 

Той информира още, че до две седмици ще излязат класиранията на жилищните блокове, които кандидатстват за подобряване на енергийната ефективност по Плана за възстановяване и устойчивост. Очакванията са през месец януари 2024 г. да се сключат договорите за изпълнение на ремонтите за саниране, а дейностите да започнат през активния строителен сезон. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: