Замърсяването на въздуха около пътищата повишава риска от болестта на Алцхаймер

Замърсяването на въздуха  около пътищата повишава риска от болестта на Алцхаймер Снимка: pixabay.com

Установена е такава зависимост

Живеенето в близост до натоварени пътища може значително да повиши риска от развитие на болестта на Алцхаймер, се казва в ново проучване. 

Изследователи от университета Емори в Атланта откриха тясна връзка между въздействието на замърсяване на въздуха с фини прахови частици (РМ2.5), свързано с пътния трафик, и наличието на амилоидни плаки в мозъка - отличителен признак на болестта. на Алцхаймер.

За това съобщава The Guardian.

Изследването се фокусира върху РМ2.5 - микроскопични частици с диаметър по-малък от 2,5 микрона, способни да проникват дълбоко в белите дробове и дори да преодоляват мозъчната бариера. Автомобилните емисии, изхвъряни чрез ауспусите, са основен източник на РМ2.5 в градските райони, които представляват значителна заплаха за цялостното здраве, в допълнение към дихателните проблеми.

Експертите изследват проби от мозъчна тъкан на починали хора, като анализират нивата на амилоидните плаки и ги съпоставят с нивото на въздействие от РМ2.5 в жилищни райони през различните периоди преди смъртта. Те откриват ясна взаимовръзка: хората с по-високи нива на въздействие на РМ2.5 имат значително по-високи нива на амилоидни плаки. 

Интересното е, че проучването установява по-тясна връзка между замърсяването на въздуха и образуването на плаки при хора, които нямат гена АроЕ04 - известен рисков фактор за развитието на болестта на Алцхаймер. Това позволява да се предположи, че замърсяването на въздуха може да стане основен фактор за развитието на болестта на Алцхаймер, особено при тези, които нямат генетично предразположение.

За да се потвърди обаче причинно-следствената връзка, са необходими по-нататъшни изследвания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: