Ще строим магистралите още 30 години, ако не променим начина на финансирането им

Ще строим магистралите още 30 години, ако не променим начина на финансирането им Снимка: wikipedia.org

В България трябва да бъдат построени около 1 200 км магистрали, за което ще са необходими малко под 20 милиарда лева.

Още 30 години ще са необходими за завършването на необходимите за страната ни магистрали при сегашния начин на финансиране. Затова е необходимо той да бъде променен и да дадем част от тях на концесия. Това заяви в интервю за БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. 

Той посочи, че трябва да бъдат построени около 1 200 км магистрали, за което ще са необходими малко под 20 милиарда лева. При сегашния начин на финансиране никога няма да има завършени докрай магистрали и те винаги ще са в лошо състояние. „Решението е политиците да съберат смелост и да предложат на българския народ част от магистралите да бъдат дадени на концесия“, предложи министър Шишков.

 Той даде пример с тунела под Петрохан, който, ако бъде изграден, ще съкрати със 70 км трасето и всички ще имат сметка да си платят неголяма цена, за да минат по по-прякото трасе. Така  няма да се задръства допълнително автомагистрала „Хемус“ и ще бъде по-щадящо за природата. „Тези, които се движат повече, е по-добре да си платят и да останат пари за социални дейности“, посочи регионалният министър. Другата магистрала, която би могла да бъде дадена на концесия според него, е „Рила“. Той уточни, че обектите от национално значение и с вътрешен характер на движение като „Хемус“, „Струма“ и „Черно море“ остават приоритет на държавата.

По повод решението на Конституционния съд за разплащането на старите задължения към строителните фирми, арх. Шишков коментира, че не е бил изненадан и припомни, че проблемът е във възлагания, които са се случвали в периода 2018 – началото на 2021 година, когато възложеното строителство е било за многократно завишена финансова стойност от предвидената в бюджета и вместо текущи ремонти са правени основни. 

Пътните фирми попаднаха в капан, вината не е тяхна, те бяха използвани за политическа дъвка“, каза министър Шишков и допълни, че е в непрекъснат диалог с пътния бранш. Утре предстоисреща в Министерството на финансите и с финансовия министър ще се търси вариант част от дължимите средства да бъдат разплатени до края на годината, както и в бюджета за догодина да бъде предвидено изплащането и на останалите. 

Това, което е завършено тази година се разплаща редовно, увери регионалният министър. Той съобщи, че ремонтните дейности вече навсякъде са прекратени. Продължава да се работи само по виадуктите на автомагистрала „Хемус“, за да може до средата на декември движението да бъде пуснато изцяло.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: