Бирмингам фалира

Бирмингам фалира Снимка: insidethegames.biz

Най-голямата община в Обединеното кралство издаде известие, че не може да балансира бюджета си без допълнителна помощ

Във вторник градският съвет на Бирмингам практически обяви несъстоятелност, пише Тhe Guardian. Като причина за опразването на общинската хазна властите посочиха £ 760 милиона, изплатени по искове за равно заплащане между мъже и жени, проблеми с инсталирането на нова ИТ система на стойност £ 100 милиона и £ 1 милиард съкращения на общинския бюджет, предприети от правителството на консерваторите през последното десетилетие.

Градската управа на Бирмингам, доминирана от лейбъристи, посочи, че дупката в текущия бюджет е £ 87 милиона. Пред градския съвет общинските лидери заявиха: „Подобно на местните власти в цялата страна, ясно е, че и Бирмингам е изправен пред перфектната буря на безпрецедентни финансови предизвикателства – от огромните увеличения на социалните грижи и драматичните намаления на бизнес доходите, до въздействието на необузданата инфлация“.

Даунинг стрийт призна, че ситуацията е тревожна. Говорител на британския премиер обяви, че през 2023 - 2024 г. правителството трябва да предостави на общинските центрове допълнителни £ 5,1 милиарда, „което означава над 9% увеличение за Бирмингам“. 

Правителството е загрижено за „управленските договорености” на местния общински съвет и иска уверения, че парите на данъкоплатците са използвани по най-добрия начин. Говорителят призна, че Бирмингам има „особен проблем около споразуменията за равно заплащане на половете“ и каза, че  през следващите седмици правителството ще разгледа поръчания „независим преглед на управлението” на Бирмингам.

Миналото лято градът беше домакин на Игрите на Британската общност, преди които местната власт публикува своя „смел бюджет“, предназначен да извече максимума „от потенциала на едно златно десетилетие за града“. Визирайки тази формулировка, на заседание на градския съвет във вторник, лидерът на консервативната опозиция обвини градската управа, че „лъже хората на Бирмингам“.

Издаденото известие означава, че градският съвет не може да си разреши други разходи, освен защитата на уязвимите групи хора и поддържането на законови услуги.

Групата за специални интереси на общинските власти Sigoma, в която членуват 47 градски съвета, обяви миналата седмица, че най-малко 26 общини в най-бедните райони на Великобритания са изложени на риск от реален фалит през следващите две години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: