Обръщат посоката на петролопровода „Александруполис – Бургас” и разширяват ГКПП „Лесово“

Обръщат посоката на петролопровода „Александруполис – Бургас” и разширяват ГКПП „Лесово“ Снимка: МРРБ

Разговорите вече се водят и на ниво президенти, посочи регионалният министър арх. Иван Шишков

Граничният контролно-пропускателен пункт „Лесово“ ще бъде разширен, а скоростен път ще го свърже с магистрала „Марица“. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков при гостуването си в „Тази сутрин“ по БТВ.

Нашите ГКПП са изключително непроходими и имат проблем с пропускливостта. Президентът Румен Радев вече води разговори с президента на Турция Реджеп Ердоган да разширим ГКПП „Лесово“. По наше предложение освен разширението на „Лесово” ще направим и скоростен път, който да свърже пункта с магистрала „Марица”, съобщи министърът. Така заедно с ГКПП „Калотина“ ще има два големи пункта, които ще могат да поемат огромния трафик.

Така е и с магистралата „Русе – Маказа”, която е изключително важна, защото тя не е просто един аутобан, тя е геополитическа магистрала, обясни още регионалният министър. 

Арх. Шишков съобщи и че в деня, в който е завършила работата по интекронектора с Гърция, са започнали разговорите на нашия президент Румен Радев с гръцкия  за петролопровода „Алуксандруполис – Бургас”. Обръщаме движението и посоката на този петролопровод. Темата за него е изключително важна, защото след някоя и друга година нашият петрол от най-евтин в момента ще стане най-скъп. Разговорите в тази посока не само са започнали, но и вече се работи по конкретиката освен на експертно, и на политическо ниво“, съобщи още регионалният министър. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: