Шест области на страната с достъп до средства за ремонт и модернизация на ВиК системите

Шест области на страната с достъп до средства за ремонт и модернизация на ВиК системите Снимка: МРРБ

Пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води са сред приоритетните обекти, подменят стотици километри водопроводи и канализации

Изготвянето на регионалните прединвестиционни проучвания (РПИП) за областите София област, Габрово, Търговище, Хасково, Велико Търново и Плевен са на финален етап. Това стана ясно на работна среща в София, на която бяха представени постигнатите до момента резултати. Стратегическите документи са разработени по проект „Подпомагане на регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК – етап 2“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ 

Чрез тях са определени обектите в агломерациите с над 10 000 еквивалент жители, които ще се ремонтират със средства от ЕС, за да се постигне съответствие с евродирективите и националното законодателство в областта на питейните и отпадъчните води, както и да се намалят загубите на питейна вода. Проучванията дават пълната картина за състоянието на мрежите и нужните инвестиции във всички населени места с население над 50 човека, стана ясно на срещата.

Агломерациите с над 10 000 души в област Велико Търново, в които ще се инвестират средства по ПОС 2021-2027 г., са Велико Търново, Горна Оряховица в комбинация Лясковец и Свищов. В област Габрово са включени агломерациите Габрово и Севлиево. От област Плевен -Кнежа и Плевен.

Регионалното прединвестиционно проучване на София област предвижда достъп до средства от програмата да имат агломерациите Самоков, Ботевград, Ихтиман, Елин Пелин и Костинброд. Търговище и Попово са единствените с необходимото население за инвестиции в област Търговище.

Хасково, Димитровград, Харманли и Свиленград са агломерациите, включени от област Хасково.

Проектите са от изключителна важност за ВиК дружествата, защото те ще са бенефициенти на оперативната програма. Като такива ще провеждат тръжните процедури за проектиране, строителство, а някъде и за инженеринг и съответно ще са възложители по Закона за обществените поръчки.

Инвестициите ще бъдат насочени към ремонт и модернизиране на съществуващи станции за питейни и отпадъчни води, изграждането на нови, както и ремонт и строителство на довеждащи водопроводи и канализационни колектори, вътрешни водопроводни и канализационни мрежи, информационни системи за наблюдение и контрол в реално време, както и ГИС системи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: