Изследване: мозъкът на подрастващите е започнал да старее по-бързо след пандемията

Изследване: мозъкът на подрастващите е започнал да старее по-бързо след пандемията Снимка: delfi.lt

Разликата във възрастта на мозъка е около три години

Учени от Станфордския университет установиха, че мозъкът на подрастващите, преживели пандемията от COVID-19, показват признаци на преждевременно стареене. Това се съобщава в статия, публикувана в списание Biological Psychiatry.

Изследователите сравняват изображения от ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на 81 американски тийнейджъри, направени преди пандемията, със снимки на 82 тийнейджъри, събрани по време на пандемията, но след локдауна.

Според един от авторите на изследването, професора по психология Ян Готлиб, разликата във възрастта на мозъка е около три години. "Не очаквахме такава голяма разлика, като се има предвид, че локдаунът продължи по-малко от година", казва той.

Първоначално учените искали да проучат въздействието на стреса в ранна възраст върху психичното здраве на подрастващите по време на пубертета. В резултат, участниците в проучването също така са тествани за симптоми на депресия и тревожност.

Група тийнейджъри след локдауна самостоятелно съобщават за трудности с психичното здраве, включително за тежки пристъпи на тревожност и депресия. По думите на Готлиб, влошаването на психичното здраве е съпроводено с физически изменения в мозъка, вероятно поради стреса на фона на пандемията.

"При стари хора такива изменения често са свързани с намаляване на когнитивните функции на мозъка. Все още не е ясно как това ще се отрази на живота на тийнейджърите. Това обаче показва, че трудностите в менталното здраве са тясно свързани с промените в структурата на главния мозък", заключава той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: