Учени и изкуствен интелект се научиха да „четат” изображенията в човешкия мозък

Учени и изкуствен интелект се научиха да „четат” изображенията в човешкия мозък Снимка: mantralabsglobal.com

Чрез обработка на мозъчни сигнали с помощта генеративен изкуствен интелект (ИИ), екип на Японския национален институт за квантова наука и технологии и университета в Осака за първи път успя да пресъздаде визуалните впечатления на хора

В проведения експеримент на участниците са показани около 1 200 изображения, като в същото време мозъчната им активност е анализирана с помощта на функционален магнитен резонанс (fMRI). Същите изображения са качени и в базата данни на ИИ, обучен да ги свързва с мозъчните сигнали, подадени от fMRI, и чрез генеративната си функция, да ги пресъздава.

Идеята не е нова, но досега в предишни проучвания учените успяваха да възстановят само изображенията на букви, докато с новата технология са пресъздадени далеч по-сложни визуални представи

Снимка - kyodonews.net

Най-сполучливите изображения, получени в експеримента, са груби, но достатъчно ясни – глава на леопард, с ясно разпознаваеми уши, муцуна и петна, или самолет с червени светлини в края на крилете.

Технологията, наречена "мозъчно декодиране", може да се приложи в областта на медицината и социалните грижи, при разработването на комуникационни устройства, както и за анализ на мозъчните механизми при халюцинации и сънуване, съобщи агенция Кyodо вчера.

„Основавайки се на предишни методи, екипът разработи технология, която определя мозъчната активност количествено и позволява на генеративния ИИ да рисува изображения, комбинирайки данните от мозъчните сигнали с предсказващи методи за пресъздаване на сложни обекти“, се казва в публикацията в международното научно списание Neural Networks.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: