Пушенето намалява размера на мозъка, но спирането на цигарите не обръща процеса

Пушенето  намалява размера на мозъка, но спирането на цигарите не обръща процеса Снимка: https://pixabay.com/

Констатациите помагат да се обясни защо пушачите имат по-висок риск от развитие на свързан с възрастта когнитивен спад и болестта на Алцхаймер

Но има добра новина: веднага щом човек спре да пуши, свиването на мозъка спира.

Проучването, публикувано в списание Biological Psychiatry: Global Open Science, разглежда данни от 32 094 души от европейски произход, които са били ежедневни пушачи. Данните са получени от UK Biobank, публично достъпна биомедицинска база данни, съдържаща генетична, медицинска и поведенческа информация за приблизително 500 000 души.

Изследователски екип от Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис установи, че общият обем на мозъка, включително сивото и бялото вещество, намалява, ако човек пуши ежедневно. В същото време сивото вещество на мозъка намалява повече от бялото вещество.

Сивото вещество съдържа телата на нервните клетки, техните процеси - аксони и дендрити; по-голямата част от него се намира в малкия мозък, главния мозък и мозъчния ствол. Той е отговорен за функционирането на централната нервна система, което позволява на човек да контролира движенията, паметта и емоциите. Бялото вещество е изпълнено със снопчета аксони, покрити с миелин (защитна обвивка). Неговата задача е да изпраща сигнали нагоре и надолу по гръбначния мозък, когато мозъкът получи сигнал (импулс).

Анализ на данните на UK Biobank показва, че колкото повече човек пуши, толкова повече мозъчна маса губи. Осъзнаването, че пушенето засяга мозъка, не е съвсем нова информация, признава екипът от изследователи.

    „Вредните ефекти от тютюнопушенето се простират до мозъка, както се вижда от връзката между тютюнопушенето и деменцията“, пишат те.

Изследователският екип отбеляза, че области като хипокампуса (отговорен за паметта), който е засегнат от болестта на Алцхаймер, са особено засегнати от ежедневното пушене.

    „Това откритие е в съответствие с откритието, че тютюнопушенето, което е идентифицирано като рисков фактор за болестта на Алцхаймер, ускорява развитието на болестта“, пише изследователският екип.

Според изследователите 14% от случаите на болестта на Алцхаймер по света са свързани с тютюнопушенето.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: