Локдаун за домашни птици е обявен в Англия

Локдаун за домашни птици е обявен в Англия Снимка: https://pixabay.com/

Властите на Англия обявиха, че от 7 ноември, всички собственици на домашни птици не трябва да ги пускат извън домовете

Това се дължи на разпространението на така наречения птичи грип (H5N1). Случаи на заболявания на птици са регистрирани в Обединеното кралство от октомври 2021 г. През октомври тази година обаче броят на инфекциите се увеличи: 90 случая са регистрирани от 1 октомври, докато общо 230 случая е имало от октомври миналата година.

Блокирането за домашни птици е за предотвратяване на контакт с диви птици, които обикновено пренасят H5N1. Това се отнася както за домашни птици, като кокошки и патици, така и за птици, които хората отглеждат у дома, като папагали или канарчета.

Властите призоваха и за спазване на други правила за предотвратяване на разпространението на птичия грип, по-специално за почистване и дезинфекция на дрехи и обувки след контакт с птици, намаляване на посещенията на хората в помещенията, където се отглеждат птици и др.

„Независимо дали отглеждате няколко птици или хиляди, отсега нататък трябва да ги държите у дома, за да се предпазите от тази силно заразна болест“, каза директорът по здравеопазване на животните в Обединеното кралство Кристин Мидълмис.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: