Почти пълен локдаун е обявен в 21-милионния китайски град Чънду

Почти пълен локдаун е обявен в 21-милионния китайски град Чънду Снимка: https://pixabay.com/

Близо 21,2 милиона жители на Чънду, административният център на провинция Съчуан в Югозападен Китай, бяха помолени да не напускат домовете си от 18:00 часа в четвъртък, освен ако не е необходимо

Това поставя на практика в пълен локдаун града, където през последните дни бяха регистрирани нарастващ брой случаи на COVID-19, съобщи Радио Китай.

Към момента на обявяването на локдауна там е имало 766 заразени, само за сряда те са били 106 потвърдени и 51 безсимптомни носители на вируса. В момента в града има 198 високорискови и 183 среднорискови зони.

Домовете си могат да напускат само хора, които се нуждаят от медицинско лечение и други специални нужди. Всяко домакинство може да организира един човек да излиза веднъж дневно да пазарува, като за целта трябва да има отрицателен резултат от тест, извършен в рамките на 24, гласи изявлението на местните власти.

С изключение на предприятията за обществени услуги, свързани с основни нужди на хората, и извършването на основни дейности, другите институции, както и ресторантите ще бъдат временно затворени. Честотата на движение на автобусите и метрото ще бъде коригирана, а хората със специални нужди ще могат да ползват обществения транспорт само със сертификат за отрицателен резултат от тест за COVID- 19.

Разпространението на тази вълна на епидемията е бързо, с много скрито предаване, разпръснати случаи и широк спектър от рискови места. Епидемичната ситуация в целия град е изключително сложна и тежка“, заяви на пресконференция в четвъртък Ян Сяогуан, директор на градската здравна комисия.

Двете международни летища в града отмениха голям брой полети – към 12:25 сутринта в четвъртък близо 60 процента от полетите от летище „Шуанлиу“ и около 80 процента от тези от „Тиенфу“ са отменени, показват данни на доставчика на информация VariFlight.

Според епидемиологично проучване плувен басейн и воден парк са били свързани с множество случаи при тази вълна на COVID-19 в града.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: