Как нашият мозък създава мисли?

Как нашият мозък създава мисли?

Чудили ли сте се как мозъкът ви създава мисли или защо нещо произволно идва в главата ви?

Може да изглежда като магия, но мозъкът всъщност е суперкомпютър, скрит в главата ви, който ви помага да мислите, да учите и да вземате решения.

Учените обясняват как мозъкът ни създава мисли.

Представете си мозъка си като оживен град с много улици и сгради. Всяка част от мозъка изпълнява специфична работа, като райони на град или сгради, предназначени за различни цели. Когато имате мисъл, тя е като съобщение, пътуващо през града, движещо се от една област в друга.

Професорът по психология и неврология в университета в Оубърн Дженифър Робинсън, която изучава мозъка от почти 20 години, споделя своите прозрения за това как невролозите, невролозите и неврохирурзите изучават мозъка всеки ден. И въпреки че имаме още много да учим, вече можем да надникнем в прекрасния свят на невроните – ключовите играчи в мозъка.

Човешкият мозък има между 80 и 100 милиарда неврони, които се групират заедно, за да образуват невронни пътища, които приличат на улици и магистрали. Когато възникне мисъл, невроните се задействат и генерират електрически импулси, които се движат по тези пътища, освобождавайки невротрансмитери – химикали, които улесняват предаването на съобщения.

Тези невротрансмитери могат да бъдат сравнени със строителен екип, който превръща черен път в павирана улица и след това в магистрала, тъй като трафикът на невронни сигнали се увеличава. Докато научавате нови неща, тези връзки стават по-силни, образувайки невронни мрежи.

    „Невроните, които работят заедно, са свързани с жици“, казват учените.

Това означава, че определени модели на мислене или поведение се формират чрез повтарящата се синхронизирана дейност на невроните.

Мозъкът също така съхранява спомени, като файлове на компютър, които помагат за формирането на мисли и влияят на начина, по който възприемаме света. Спомените за забавен ден на плажа или миризмата на ябълков пай могат да предизвикат верижна реакция от мисли и емоции.

Креативността е друга невероятна способност на мозъка. Художници, писатели и учени използват своите творчески мозъци, за да изследват нови възможности и да решават проблеми. „Еврика моментите“ са начинът на мозъка да свързва точките и да предлага решение.

Сънят, здравословната диета и упражненията са важни за поддържане на мозъчната функция. Предизвикателни дейности като четене, решаване на пъзели и възпроизвеждане на музика укрепват невронните мрежи. Въпреки това тютюнопушенето, употребата на алкохол и наркотици и нараняванията на главата могат да увредят мозъчните клетки.

Мозъкът е удивителен орган, който работи неуморно, за да създава мисли, спомени и идеи. С напредването на технологиите учените научават повече за това как биологичните процеси пораждат нашите съзнателни преживявания. Изучаването на мозъка е невронаука, изстреляна към луната, и трябва да извървим дълъг път, преди да разберем напълно как работи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: