Защо човек е способен да обича, да изпитва привързаност и скръб от загуба

Защо човек е способен да обича, да изпитва привързаност и скръб от загуба Снимка: pixabay.com

Неврбоиолози разкриха, че допаминът играе роля в това

Екип от учени от Университета на щата Колорадо в Боулдър откри какво се случва в мозъка на бозайниците, които образуват моногамни двойки, което ги кара да се обвържат в продължение на дълги години с партньор и да "скърбят", след като го загубят. Оказва се, че причината за това е хормонът допамин, съобщава Хайтек.

Учените, използвайки примера на полските мишки, откриват какво кара моногамни бозайници като тях да бъдат с един партньор в продължение на години и да "скърбят" след загубата му. За целта специалистите използват метода на невровизуализацията.

Оказва се, че когато гризачите натискат на лостче или се прехвърлят през стена, за да видят партньора си, в мозъка им се наблюдава скок на допамин. Същото се случва, когато мишките се притискат една към друга и се подушват взаимно. Ако обаче наблизо се намира непознато животно, то тогава нивата на допамина намаляват.

Изненадващото е, че когато партньорите са разделени в продължение на четири седмици и след това отново се съберат в мозъка им почти не се наблюдава скок на допамин. Оказва се, че мозъкът вече възприема "бившия" партньор по същия начин като непознатия индивид.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: