Bloomberg: COVID-19 ще засегне цялото население на Земята

Bloomberg: COVID-19 ще засегне цялото население на Земята Снимка: dw.com

Следващата глобална епидемия трябва да се очаква през есенно-зимния сезон

COVID-19 ще засегне почти цялото население на Земята, пише Bloomberg, позовавайки се на учени. Според експерти не си струва да се очаква връщане към нормалния живот, докато човечеството като цяло или не пребуледува, или не се ваксинира. При най-лошото развитие на събитията ваксините могат да спрат да действат срещу нови щамове.

Следващата глобална епидемия трябва да се очаква през есенно-зимния сезон, смята Майкъл Остерхолм, директор на Американския център за изследване на инфекциозните болести и политика в университета в Минесота и съветник на президента на САЩ. Експертите предполагат, че вирусът няма да отсгъпи, докато 90-95% от населението на Земята не придобие имунитет в резултат на преболедуване или ваксинационна кампания.

Пет добре документирани епидемия от грип през последните 130 години дават представа за това, как може да се развива пандемията от COVID-19, казва Лоун Симонсен, епидемиолог и професор по науките за здравето в Датския университет Роскилле. Най-продължителната глобална епидемия от грип продължава 5 години и тогава светът за 2-3 години преодолява две-четири вълни от тази инфекция. Коронавирусът се разпространява по-бързо - до края на втората година от пандемията светът е в средата на третата вълна, казва епидемиологът.

Представата за това, че вирусите автоматично стават по-слаби с течение на времето, за да се избегне унищожаването на популацията на техните носители, е погрешна, подчертава епидемиологът. Въпреки че новите мутации не винаги са по-опасни от предшествениците си, пандемиите могат да станат по-смъртоносни с течение на времето.

Някои епидемиолози смятат, че SARS-CoV-2 може да стане напълно устойчив на ваксините от първо поколение. Изследване, проведено в Япония показва, че вече са отбелязани потенциално опасни мутации, устойчиви на ваксини. Скоростта, с която се появяват новите щамове, прави коронавирусът да прилича повече на грип. Това означава, че вероятно ще трябва да се ваксинираме срещу него всяка година, а ваксините да бъдат актуализирани в зависимост от това кой щам преобладава в момента.

В много страни нивото на ваксинация остава критично ниско - например, в повечето страни от Африка са ваксинирани не повече от 5%, в Индия с население от над 1,3 милиарда души - 26%.

Пандемията ще приключи по различно време на различните места, както и предишните огнища, казва Ерика Чартърс, доцент в катедрата по история на медицината в Оксфордския университет.

Дания и Сингапур, които успяха да избегнат масовата заболеваемост от коронавируса, вече се движат в "постпандемичното бъдеще", връщайки се към нормалния живот.

САЩ и Великобритания постепенно премахват ограниченията, независимо от това, че броят на заболелите е близо до рекордния.

Китай, Хонг Конг и Нова Зеландия запазват локдауна, въпреки че там има по-малко заразени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: