Напълно ваксинирани срещу COVID-19 са 70% от възрастните в ЕС

Напълно ваксинирани срещу COVID-19 са 70% от възрастните в ЕС Снимка: Ivan Romano/Getty Images

Курса на ваксинация от COVID-19 са завършили 70% от възрастното население в ЕС, но имунизационната кампания трябва да продължи, заяви вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Ляйен.

"70% от възрастните в ЕС са напълно ваксинирани. Искам да благодаря на много хора, които направиха това голямо постижение възможно", написа тя в Twitter.

"Но ние трябва да продължим! Нужно ни е да се ваксинират повече европейци. И ние трябва също така да ваксинираме и останалата част от света", добави тя.

В началото на август фон дер Ляйен съобщи, че в Европейския съюз 60% от цялото възрастно население вече е напълно ваксинирано срещу COVID-19.

Междувременно, в понеделник регионален директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа Ханс Клуге посочи, че в СЗО са сериозно притеснени от забавянето в Европа на темпа на ваксинация срещу COVID- 19 и се опасяват от значително увеличаване през идващата зима на нивата на смъртност сред заразените в региона.

"Миналата седмица е регистрирано увеличение с 11% на броя на смъртните случаи в региона - според надеждни прогнози се очаква, че в Европа до 1 декември ще има още 236 хиляди смъртни случая", каза тогава Клуге.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: