Дания първа в света спря кампанията за ваксинация срещу COVID

Дания първа в света спря кампанията за ваксинация срещу COVID Снимка: https://pixabay.com/

Пациентите, приемани в болници, ще бъдат тествани само ако имат симптоми на вируса

Дания стана първата страна в света, която обяви временно спиране на програмата за ваксинация срещу COVID-19 поради високия процент на имунизация и намаляващите инфекции.

Националният здравен съвет на страната заяви, че след 15 май гражданите вече няма да бъдат канени за ваксинация срещу COVID, съобщава ABCnews.

Датският здравен орган също така публикува допълнителни мерки за облекчаване на ограниченията на COVID в страната. Това се отнася по-специално за правилата за носене на маски и грижи за възрастните хора.

Решението на Дания да спре кампанията за ваксинация дойде, след като страните по света реагираха много различно на пандемията през последните седмици.

Повечето европейски държави и Съединените щати премахнаха ограниченията, свързани с COVID-19, докато Китай въведе мерки за блокиране в двата си най-големи града, Пекин и Шанхай, след появата на огнища на вируса.

89% от датчаните на възраст 12 и повече години са напълно ваксинирани, а 76% са получили бустер дози. Около 37% от децата на възраст от 5 до 11 години също са напълно ваксинирани.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: