След ковид-ваксинация германци чакат с месеци за лечение в специализирана клиника

След ковид-ваксинация германци чакат с месеци за лечение в специализирана клиника Снимка: https://pixabay.com/

В Германия 75% от населението е напълно ваксинирано, но според официалните данни, 0.2% от ваксинираните – или близо 126 000 - души развиват тежки странични ефекти.

Най-добре е въобще да не се заразите, казват експертите, но така или иначе, ваксините остават най-сигурното средство да се предпазите от тежко развитие и фатален изход на заболяването, припомня DW. Досега в света са поставени около 13 милиарда Covid-ваксини от над 30-те одобрени за целта препарата. 

В някои случаи обаче, ваксината може да доведе до усложнения. Според специализираната клиника за амбулаторно лечение на „дълъг ковид” в Марбург, страничните ефекти от ваксините засягат млади хора в репродуктивна възраст, предимно жени и далеч по-малко мъже. Една от тях е Ева Буцен, 27-годишната шампионка на Германия по силов трибой и автор на множество рекорди в дисциплината. 

Още след първите две ваксинации спортистката забелязала леки болки в белите дробове и сърцебиене, но послушала лекарите и си направила трета. След нея се появили хронично изтощение и липса на енергия, астма, изтръпване и алергични реакции, така че било немислимо да участва в световното първенство по силов трибой. Лечението след третата ваксина вече ѝ струва около € 10 000, които не се реимбурсират от здравното застраховане. Сега Ева Буцен залага на прегледа в клиниката в Марбург.

За разлика от други здравни заведения, в специализираната клиника приемат сериозно оплакванията на пациентите от ковид-ваксинациите и ги изследват задълбочено, провеждайки същевременно мащабно проучване. Клиниката е звено на Катедрата по кардиология, ангиология и вътрешна интензивна медицина при Университетската болница в Марбург.

Според нейния ръководител проф. Бернхард Шифер, „Трябва да изследваме много, много различни области много внимателно, за да можем да кажем откъде произтича проблемът при всеки отделен пациент и защо имунната му система е поела погрешен път след ваксинацията”.

Амбулаторната клиника за изследване на дълъг ковид и страничните ефекти от ковид-ваксинациите е много търсена. Някои от пацинтите са чакали девет месеца, докато получат час за преглед. Добрата новина е, че след изследванията и провежданото персонализирано лечение, 85% от пострадалите се възстановяват.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: