Ева Кайли отново се върна в играта

Ева Кайли отново се върна в играта Снимка: ilfattoquotidiano.it

Бившата евродепутатка от групата „Социалисти и демократи” (S&D) съди белгийската съдебна система за нарушение на депутатския ѝ имунитет

Делото, заведено от Кайли, което започна във вторник в Брюксел, е трето след исковете на двама други евродепутати, замесени в скандала - белгиецът Марк Тарабела и италианецът Андреа Козолино. 

Тримата, плюс евродепутатът с три мандата в групата S&D Пиер Антонио Панцери, чийто парламентарен помощник е партньорът на Каѝли, са обвинени за стотици хиляди евро подкупи, в замяна на влияние върху решения на Европейския парламент (ЕП). 

Панцери е признал участие в престъпна организация и е разкрил пред прокуратурата подробности за корупционния механизъм, договаряйки снизхождение на съда към него и семейството му. Останалите, включително Катар и Мароко, отхвърлят всички обвинения. Ако белгийският съд прецени, че имунитетът на обвинените евродепутати е бил нарушен, цялото дело за корупция срещу тях, известно като „Катаргейт”, може да рухне.

Ева Кайли твърди, че заради нарушения ѝ евродепутатски имунитет, съдебното производство срещу нея е недействително. Тя оспорва и участието на белгийски следовател в разследването заради конфликт на интереси - връзки на сина му с друг евродепутат, замесен в скандала, т.е., втора причина за невалидност на процеса срещу Кайли. 

След четири месеца затвор, плюс един месец домашен арест с електронна гривна,  гръцката евродепутатка беше изхвърлена от S&D и освободена от поста заместник-председател в ЕП, но през юли се върна в пленарната зала в Страсбург като независим евродепутат.

Във вторник правната комисия на ЕП обсъди при закрити врати отнемане на имунитета на Ева Кайли заради друг случай - измама с парични надбавки, които се предоставят на евродепутатите за възнаграждения на асистентите им. Адвокат на Ева Кайли обаче  твърди, че казусът не се отнася само до нея, а засяга „функционирането на европейската демокрация".

Очаква се правната комисия да реши до ноември дали ще свали имунитета на Ева Кайли, докато заведеното от нея дело срещу белгийското правосъдие вероятно ще бъде отложено за 2024 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: