Байдън обеща 500 милиона безплатни теста, Гейтс- Covid скоро ще е „сезонен грип“

Байдън обеща 500 милиона безплатни теста, Гейтс- Covid скоро ще е „сезонен грип“ Снимка: ilparagone.it

Темпът на разпространение на Оmicron в Съединените щати се ускорява

След като в края на декември президентът Джо Байдън обяви, че правителството ще предостави 500 милиона безплатни бързи теста, ще увеличи подкрепата за претоварени болници и ще удвои усилията за ваксиниране, вариантът Omicron като че ли откликва на плановете му и бележи все по-високи цифри в САЩ. 

Всъщност, такива бяха и прогнозите на Байдън, който промени зимните си планове по отношение на Covid-19, още повече, че свойствата на Omicron все още не са напълно изяснени от учените. И все пак посланието на американския президент към нацията беше ясно – той определи здравната обстановка в САЩ като близка до нормалната за ваксинираните и потенциално опасна за неваксинираните.

Байдън отбеляза, че още бившият президент Доналд Тръмп е осигурил допълнителни ваксини и каза, че е „патриотичен дълг“ на американците да се ваксинират, тъй като "Omicron е сериозен и потенциално смъртоносен за неваксинирани хора".

Бил Гейтс също мисли в перспектива. Според него вариантът Omicron трябва да създаде мащабен имунитет поне през следващата година. Същевременно, съоснователят на Microsoft смята, че вероятно за „известно време” ще са необходими ежегодни ваксинации срещу Covid-19.

„След като Omicron премине през дадена страна, през останалата част от годината трябва да има много по-малко случаи, така че Covid-19 може да се третира по-скоро като сезонен грип“, написа в Twitter Гейтс по-рано тази седмица, по време на Twitter QandA с Деви Шридхар, ръководител на департамент Глобално обществено здраве в Университета в Единбург.

Гейтс каза още, че няма вероятност да се появи "по-зарàзен вариант" от Оmicron, но призна, че Covid-19 е предоставил много изненади по време на пандемията.

Същевременно, темпът на разпространение на Оmicron в Съединените щати се ускорява. Страната отчете над 5,5 милиона случая за седмица (от сряда до сряда), показва анализ на USA TODAY, позовавайки се на данни от университета „Джон Хопкинс”. В сравнение със седмица по-рано, в 47 щата случаите се увеличиха, 38 щата отбелязаха нарастващ брой смъртни случаи, а 49 щата хоспитализираха повече пациенти с Covid-19. 

Според федерални данни, в момента на болнично лечение в САЩ са над 152 000 пациенти с Covid-19, а около 25 200 от тях са в отделения за интензивно лечение. Все пак прогнозата на Бил Гейтс по-скоро насочва към очаквания за нормализиране на здравната обстановка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: