Израелското разузнаване с нова стратегия се опитва да предотврати цивилни жертви в Газа

Израелското разузнаване с нова стратегия се опитва да предотврати цивилни жертви в Газа Снимка: dissentmagazine.org

„Имате два часа да напуснете сградите. Предстои бомбардировка”, предупреждава глас от стрит номер

За такова обаждане разказва пред ВВС Махмуд Шахин, зъболекар с 15-годишна практика в жилищния район Ал Захра в Северна Газа. По думите му, на телефона му позвънили „от израелското разузнаване” и предупредили зъболекаря в рамките на два часа да евакуира съседите си от три многоетажни жилищни блока. 

След като се уверил, че обаждането не е фалшиво, 40-годишният Шахин се опитал да удължи времето до бомбардировката. Гасът отговорил, че атаката ще започне, щом той разреши. Зъболекарят заявил, че не иска да разрешава разрушения и попитал защо ще бъде атакуван жилищен район. Отговорили му: „Вие не виждате това, което виждаме ние. Просто трабва да избягате. Не искаме да убиваме никого”.

Обаждането насочвало Шахин в продължение на един час как да действа. Зъболекарят признава, че е бил шокиран от задачата и отговорността, но и от указанията, които гласът давал с най-големи подробности, цитирайки улици, паркове и обществени сгради като местния университет, където евакуираните да се подслонят. Когато казал, че батерията му пада, гласът потърсил зъболекаря на телефона на негов съсед. 

Шахин казва, че няма представа защо е бил избран за тази задача, но е направил всичко възможно, за да запази общността си в безопасност. Изпратил семейството си с пет деца при приятел в друго селище, за което гласът уверил, че няма да бъде атакувано, и се заел да спасява съседите си, включително семейства с деца и инвалидизирани хора. 

Според израелското разузнаване, подобен подход е предприеман и към други палестинци, които се ползват с доверие в своята общност. Пред BBC от израелските отбранителни сили (IDF) коментират, че Хамас се е вградил в гражданската инфраструктура и нанася удари срещу Израел от цялата територия на Ивицата Газа, така че мисията за разбиване на терористичната организация ще атакува всички необходими цели, съобразявайки се със „съответните разпоредби на международното право, включително предприемането на възможните предпазни мерки за намаляване на цивилните жертви“.

Благодарение на усилията на Махмуд Шахин, при конкретната бомбардировка не е убит нито един от съседите му, но Ал Захра - жилищен район на средната класа, в голяма степен е бил разрушен. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: