Населението на Китай намалява за втора поредна година

Населението на Китай намалява за втора поредна година Снимка: ctvnews.ca

Сред факторите за демографския срив експертите поставят рекордно ниската раждаемост, смъртните случаи от COVID-19, урбанизацията и безработицата

Позовавайки се на Националното статистическо бюро на Китай, световните медии съобщват, че китайското население е намаляло с 2,08 милиона души, достигайки през 2023 г. 1,409 милиарда, при спад през 2022 г. с около 850 000 души. В периода на пандемията COVID-19 отне живота на 11.1 милиона души – най-високата смъртност от 1974 г., по време на Културната революция. 

Новородените са с 5,7% по-малко, раждаемостта е рекордно ниска - 6,39 раждания на 1000 души – отново по-голям спад, отколкото през 2022 г. (6.77 раждания на 1000 души). Допълнителен фактор е урбанизацията на страната в периода 1980 – 2015 г., когато действаше и политиката за едно дете в семейството – модел, който все повече оформя китайското семейство.

През 2023 г. Китай отбеляза и рекордно ниво на младежката безработица, спад на заплатите в сектора на „белите якички” и криза в имотния сектор, където китайците влагат около две трети от спестяванията си.

Заедно с това, китайската нация застарява, като населението на възраст над 60 години е около 21.1%. Прогнозите са, че от около 280 милиона през 2023 г., до 2035 г. тази възрастова група ще нарасне до над 400 милиона. 

Високите разходи по грижите за децата и образованието им са друга пречка пред решението на много китайски двойки дали да имат деца, докато несигурността на пазара на труда не позволява на жените да прекъсват кариерата си.

На местно ниво са обявени различни мерки за насърчаване на раждаемостта, в т.ч. данъчни облекчения, по-дълъг отпуск по майчинство и жилищни субсидии, но много от планираните политики не се прилагат заради недостатъчно финансиране и липса на мотивация от страна на местните правителства, казват от Института за политики в Пекин. Вместо тези разпокъсани начинания експертите призовават за унифицирана национална схема за семейни субсидии.

Според оценка на ООН, през миналата година Индия е изпреварила Китай по население. В дългосрочен план експертите на ООН предвиждат свиване на населението на Китай със 109 милиона до 2050 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: