"Катаргейт": Европейският парламент ще отнеме имунитета на двама депутати

"Катаргейт": Европейският парламент ще отнеме имунитета на двама депутати Снимка: https://pixabay.com/

Двама евродепутати могат да загубят професионалния си имунитет

Според белгийските следователи, политиците, вероятно са замесени в така наречения "Катаргейт" - корупционен скандал за връзки с Катар, в резултат на който беше арестувана дори вицепрезидентът на Европейския парламент Ева Кайли.

"След искане от белгийските правоприлагащи органи стартирах спешна процедура за отнемане на имунитета на двама евродепутати. Няма да има безнаказаност. Никаква", написа в Туитър председателят на Европарламента Роберта Мецола.

Според източници на Euronews в Брюксел, това са белгиецът Марк Тарабела и италианецът Андреа Козолино. И двамата депутати принадлежат към фракцията на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Вицепрезидентът на Европейския парламент Ева Кайли беше арестувана през декември. Тя и още трима души са обвинени в "корупция", "пране на пари" и "членство в престъпна организация".

Според разследващите заподозрените са се опитвали да повлияят на решенията на Европейския парламент, за което са получавали пари от редица държави, по-специално от Катар и Мароко.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: